vrijdag 24 juli 2020

De democratie in Hongarije is dood, morsdood

Het laatste onafhankelijke medium in Hongarije, index.hu is gevallen. We hebben allemaal meegekregen dat de passages over rechtsbescherming in de eindverklaring van het jongste akkoord over het EU Steunpakket fors zijn afgezwakt. Orban was nog niet aan zijn terugvlucht uit Brussel begonnen, of de hoofdredacteur van Index.hu werd ontslagen. De overige redactieleden dienden uit solidariteit hun ontslag in. Het enig juiste dat ze konden doen.


Orban heeft zijn kapitaalkrachtige vrienden ingeschakeld om alle persorganen in Hongarije op te kopen. In de afgelopen jaren heeft hij zo alle zeggenschap en invloed gekregen over 470 persorganen, radio, tv, magazines en kranten. En nu dus ook de laatst overgebleven digitale krant.


De Hongaren kunnen nu nergens meer terecht voor onafhankelijk nieuws. Waar blijven die Hongaren nu? Gaan ze massaal de straat op? We hebben daar nog niets van vernomen. Kennelijk laten ze zich toch verleiden door alle extraatjes en douceurtjes die Orban hen toestopt. Het is schandalig dat Orban zich zo misdraagt, zich zo kán en mág misdragen, dat de Hongaren hem zijn gang laten gaan. Hebben die Hongaren dan helemaal geen zelfrespect? Krasznahorkai heeft gewoon gelijk, die Hongaren deugen werkelijk nergens voor.


Ik hoop dat de EU onmiddellijk terugslaat en de Hongaren hun stemrecht in de EU ontneemt, onmiddellijk. Maar het zal er niet van komen. Democracy dies in darkness! Alleen in Hongarije gebeurt op klaarlichte dag!

Geen opmerkingen: