vrijdag 25 september 2020

Our world in data

 

Ik lees het jongste boek van Philipp Blom, Het grote wereldtoneel, en kom daarin Our world in data tegen. Een publiek initiatief dat beoogt wetenschappelijke kennis toegankelijk en begrijpelijk te maken om, uiteindelijk, een bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van de grote problemen waarmee de internationale samenleving geconfronteerd wordt.In een grote reeks artikelen worden de belangrijkste topics op alle relevante segmenten van het menselijk bestaan toegelicht en uitvoerig voorzien van data en grafieken om al die door research vergaarde data inzichtelijk te maken.

De organisatie wordt ondersteund door (en voor sommigen is dat aanleiding om nu onmiddellijk af te haken) de Bill en Melinda Gates Foundation, het Department of Health and Social Care in the United Kingdom, de Duitse filantroop Susanne Klatten en de Nuffield Foundation uit Londen. Daarnaast is er een uitgebreide lijst van sponsoren op de website opgenomen.

De artikelen blijken stuk voor stuk zeer leesbaar en zijn voorzien van relevante data en grafieken. De belangrijkste thema's die worden uitgelicht zijn Demografische ontwikkelingen, Leven en dood, Gezondheid, Voedsel en landbouw, Energie en milieu, Innovatie en technologische verandering, Armoede en economische ontwikkeling, Leefomstandigheden, gemeenschap en welzijn, Mensenrechten en democratie, Geweld en oorlog en Opleiding en kennis.

De hier vergaarde informatie is vrij en zonder kosten beschikbaar. Buitengewoon behulpzaam voor het verkrijgen van een enigszins geobjectiveerd beeld van het onderwerp waarin je geïnteresseerd bent, zeker van belang voor beleidsmakers en politici.

Ik vind dit een prachtige website en een geweldig initiatief. Er zijn vast meer van dit soort digitale bibliotheken, je kunt er uren in dwalen en je verwonderen over de enorme hoeveelheden data die wetenschappers over de jaren heen hebben verzameld. De kwaliteit van de grafieken is uitzonderlijk hoog en worden gekenmerkt door een enorme informatiedichtheid. Toch zijn ze eenvoudig te raadplegen en een juist gebruik van muis en sensor laat allerlei vormen van onderliggende informatie zien. Ga er eens kijken, u zult aangenaam verrast worden!

Geen opmerkingen: