dinsdag 22 september 2020

De Republikeinen zijn schaamteloos kwaadaardig

 

Dat de VS worden geleid door een krankjorume idioot is al erg genoeg en dat hij een serieuze kans maakt herverkozen te worden is verontrustend en deprimerend. Dat komt uiteindelijk door het volstrekt ondemocratische systeem van de verkiezingen in Amerika, samengevat in de kreet 'winner takes all'. In de laatste dertig jaar hebben de Republikeinen slechts éénmaal de 'popular vote' behaald, in alle andere situaties sleepten ze het presidentschap binnen uitsluitend dankzij dit 'winner takes all'. Tot zo ver de Amerikaanse democratie.

Echt schandalig is het gedrag van de Republikeinen die geen enkele moeite meer doen te verbergen hoe kwaadaardig ze zijn. Twee van die perverse elementen wil ik hier nader belichten. Mitch McConnell en Lyndsey Graham. Toen Obama in zijn laatste jaar van zijn tweede termijn een rechter in het Hooggerechtshof kon vervangen - en dat deed zich voor negen maanden voor de aanstaande verkiezingen - bewoog McConnell hemel en aarde om te bereiken dat de vervanging van een rechter in het hoogste rechtscollege van het land pas zou plaatsvinden na de inauguratie van een nieuwe president. En ook Lyndsey Graham nam dat standpunt in en voegde eraan toe dat dit ook zou gelden voor de volgende president, wie dat ook zou zijn, uit welke denominatie dan ook afkomstig.


Nu zitten we nog geen twee maanden voor de nieuwe verkiezingen en overlijdt Ruth Bader Ginsberg, een iconische vrouw met een onvoorstelbare staat van dienst. Er bestaat geen voorzienigheid, dat is nu wel onomstotelijk aangetoond, er bestaat geen billijkheid, er bestaat geen rechtvaardigheid. Trump krijgt de kans een van de laatste niet-conservatieve rechter te vervangen door de volgende hielenlikker en hij heeft al verklaard dat hij zich verplicht voelt die vacature onmiddellijk op te vullen. Ook al verklaarde Ruth Bader Ginsberg in haar laatste dagen dat het diepste en vurigste wens was dat haar plaats pas na de verkiezingen zou worden ingenomen door haar opvolger.

McConnell en Graham zijn natuurlijk niet vergeten hoe ze zich tijdens het presidentschap van Obama hebben opgesteld en gedragen maar zonder blikken of blozen staan ze er nu op dat Ruth Bader Ginsberg onmiddellijk vervangen wordt. Dat heet bij ons over je eigen graf heen regeren. Maar dat heet bij ons ook schaamteloze kwaadaardigheid. Voor mij vertegenwoordigt McConnell meer nog dan Trump de pure kwaadaardigheid. Trump is een idioot en levensgevaarlijk maar hij heeft de hersens van een krokodil. De Amerikanen moeten zich schamen dat ze zo'n schertsfiguur met zoveel macht bekleden. Maar McConnell is de verpersoonlijking van alles wat slecht en oneerlijk is.



Geen opmerkingen: