zaterdag 5 september 2020

Grapperhaus moet tenminste een boete betalen en een strafblad krijgen

 

In een helder en uitstekend artikel in de NRC van vandaag betoogt Wout Wijnbeek, gepensioneerd universitair docent recht, dat Grapperhaus niet weg kan komen met een aflaat door geld over te maken naar het Rode Kruis. Grapperhaus schendt daarmee het gelijkheidsbeginsel. Nog in 2017 schreef Grapperhaus daar zelf het volgende over:

Gelijkheid is een kostbaar en kwetsbaar goed: kostbaar, omdat het van ieder verlangt om ongelijkheden te helpen herstellen, zodra die ontstaan; kwetsbaar, omdat de gelijkheid elk moment verstoord kan worden door iemand die de vrijheid neemt de gelijkheid te beëindigen.

Met een aflaat waarvan Grapperhaus nu zichzelf bedient, kochten zondaars vroeger vergeving van hun zonden af. Maar die vlieger gaat niet op natuurlijk. Als Grapperhaus zichzelf werkelijk serieus neemt, betaalt hij gewoon de boete die u en ik zouden krijgen wanneer wij een overtreding als de zijne zouden begaan.


Daarvoor is wel een onafhankelijk OM nodig dat zich bewust is van dat gelijkheidsbeginsel en Grapperhaus dus alsnog vervolgt en een boete oplegt. En een aantekening in zijn dossier, dus een strafblad, ook voor de minister. Wijnbeek: "Alleen als een minister zelf ook onder de rechtsregels valt, leven wij nog in een rechtsstaat".

Geen opmerkingen: