woensdag 23 september 2020

Het Russisch regiem is kwaadaardig tot in haar kleinste vezels

 

Het is eigenlijk met geen pen te beschrijven hoe Poetin en de zijnen erin slagen pure kwaadaardigheid aan de dag te leggen. Je kunt nauwelijks bijhouden hoe vaak en hoe snel het Russisch regiem zich te buiten gaat aan de meest verwerpelijke en schandalige vormen van bedrog en terreur. En dat gaat van groot tot klein.


We roepen de MH17 in herinnering, de annexatie van de Krim, de bezetting van Oekraïne, de talloze aanslagen op politieke tegenstanders, het eindeloze kiezersbedrog, de vervalste verkiezingsresultaten en deze lijst is nog oneindig veel langer. Denk aan de inmenging in verkiezingen elders, de nooit eindigende pogingen om door middel van bots en trollen in andere landen destabilisatie te bewerkstelligen.



Meest recentelijk zijn er de vervalste resultaten van een Corona-onderzoek en de ontwikkeling van een nieuw virus. De Russen schrikken werkelijk nergens voor terug en vervalsen gewoon onderzoeksresultaten en grafieken die ze indienen bij hun al te creatief ingevulde onderzoeksrapporten. Wel over de rug van miljoenen mensen die vervolgens een vaccin gaan krijgen dat is gebaseerd op vervalste onderzoeksdata. En wat te denken van de vergiftiging van de leider van de gezamenlijke oppositie in Rusland, Navalny. Poetin heeft zelfs het ongehoorde lef tegenover Macron te suggereren dat Navalny zichzelf zou hebben vergiftigd om het Russisch regiem in een kwaad daglicht te stellen. Zieker kun je het niet krijgen.


In dit tijdsgewricht worden we helaas overal ter wereld geconfronteerd met autocratische of ronduit dictatoriale leiders, die geen enkele boodschap hebben aan democratische spel- en leefregels, die hun burgers inzetten als pionnen in hun machtsstrijd, die terreur en willekeur toepassen om hun doel, de bestendiging van de bestaande machtsverhoudingen, te bereiken. Regimes die elke vorm van oppositie als misdaad bestempelen.


We komen dit soort moderne dictators tegen op cruciale posities, in landen die ook op het wereldtoneel een hoofdrol vervullen: Trump, Poetin, Xi Jinping, Bolsonaro, Duterte, Orban, Kaczynski, Erdogan en vergeet niet de vele politieke leiders die dicht tegen het moderne illiberale populisme aanschuiven. Maar de kwaadaardigheid van Poetin overtreft zijn bentgenoten in alle opzichten.

Geen opmerkingen: