dinsdag 29 september 2020

Haarlem is de weg kwijt

 

We kennen de Dichter des Vaderlands en een aantal steden heeft in navolging daarvan het instituut Stadsdichter opgericht. Zelfs het achtenswaardige Veenendaal heeft een stadsdichter! Met dank aan de onnavolgbare Jules Deelder die al snel 'nachtburgemeester van Rotterdam' werd genoemd. In Haarlem wilden ze ook een stadsdichter en er werd ongetwijfeld een ambtelijke commissie met voelhorens in het stadse opgericht die kandidaten moest voordragen. Nou, daar was die commissie snel uit. Een plaatselijke spoken word artiest, zeg maar spreekzanger en rapper werd op het schild gehesen en aan het volk voorgesteld.

 

Tja, wat doet dan het plaatselijke journaille? Effe googelen, precies het enige dat die ambtelijke commissie achterwege had gelaten. Het was niet geweldig of fijnzinnig wat er prompt aan het daglicht trad. De rapper annex spreekzanger had zich niet onbetuigd gelaten op social media in de achterliggende jaren: het bagatelliseren van de Holocaust, het framen van de aanval op Bataclan als fake news met geheime politieke doelstellingen, een politieke tegenstander een kogel door diens kankerkop toewensen, hopen dat Volkert van der G. na zijn vrijlating Geert Wilders aan zou pakken, enfin, de lijst is nog vele malen langer. Overal te vinden op internet, zoek het zelf maar op.

Naar verluidt heeft de rapper annex spreekzanger zich gedistantieerd van enkele van zijn vroegere uitlatingen. Tja, laten we voor het gemak maar aannemen dat dat inderdaad het geval was, dat neemt echter niet weg dat de snoodaard tot heel recent is doorgegaan met dit soort slips of the pen. Had die ambtelijke commissie haar werk wat grondiger gedaan, dan was men nooit op het onzalige idee gekomen de titel 'stadsdichter' aan zo'n politiek en onzindelijk warhoofd toe te kennen.  

Wat zegt het slachtoffer zelf over alle commotie? Sommige geciteerde uitlatingen van hem waren buiten de context geplaatst. Ha, dat is de standaard reactie van mensen die betrapt zijn en geen goed verhaal hebben om kritiek te pareren. O ja, deze is nog fraaier: de beoogde maar inmiddels alweer van zijn voetstuk gedonderde stadsdichter was tegen zwarte piet en tegen racisme en daar werd hij nu alsnog voor gestraft. Oftewel, jongeheer Darryl Danchelo Osenga (wel een fraaie naam) presenteert zichzelf als slachtoffer. Er zou karaktermoord op hem gepleegd zijn, bedacht hij ook nog.

Umwertung aller Werte noemen we dat in goed Nederlands. De gemeente Haarlem moet zich schamen voor de vertoning die ze hebben opgevoerd. En meneer Osenga? Die moet zich maar een tijdje gedeisd houden. Hij vindt vast wel manieren om ons te laten zien dat hij wel degelijk aan de goede kant van de geschiedenis staat. En dat hij in staat is onderzoek te doen en de geschiedenis te raadplegen voor hij stevige uitspraken wil doen.

Geen opmerkingen: