zaterdag 5 september 2020

Moedige politici, moedige burgers, ze bestaan wel degelijk

 

Ik heb mateloos veel bewondering voor burgers, studenten en jonge politici die het lef hebben op te staan tegen de gevestigde orde wanneer autocraten of despoten de macht in handen hebben of houden. Zie wat er gebeurde in Hong Kong en zie wat er zich juist deze weken afspeelt in Belarus. Loekasjenko verkwanselt zijn land nog liever aan Poetin en Lavrov dan dat hij de burgers van zijn land serieus neemt en zelfbeschikking gunt. In de ogen van dit soort dictators is democratie per definitie een verwerpelijke gedachte.


Desondanks zijn burgers bereid en hebben ze het lef het op te nemen tegen een vrijwel onoverwinbare macht. Ik zie niet in hoe een burgerbeweging de communistische partij in China aan de kant zou kunnen schuiven. Uiteindelijk immers zijn zulke machtscentra bereid nietsontziend geweld tegen de eigen burgers te rechtvaardigen en toe te passen.


Dat geldt ook voor Loekasjenko die zich de laatste tijd in camouflagekleding en met handwapens in de openbaarheid vertoont om zijn burgers duidelijk te maken dat hij bereid is zijn positie desnoods met geweld te consolideren. Om maar te zwijgen van de schurkenstaat waar het perverse duo Poetin/Lavrov bereid is de meest smerige oorlogstactieken toe te passen. Inclusief nep nieuws, inclusief vergiftiging, inclusief grof geweld. Wij staan er allemaal bij en we doen niets. In de NRC van vandaag worden enkele jonge Russische politici belicht die ondanks deze staatsrepressie het lef hebben vrijuit te spreken en de zittende macht ter verantwoording te roepen. 


Jegor Zjoekov (22) is een van hen. Hij heeft 150.000 volgers op YouTube en kreeg draconische straffen opgelegd voor zoiets futiels als het gooien van een kartonnen koffiebekertje naar de politie.


Ljoebov Sobol (32) is de vrouw achter het wekelijks YouTube programma Navalny News. Haar man werd al eens met een vergif naald gestoken. 


Michail Svetov (35)  is de grondlegger van de Russische Libertarische Partij. Hij schijnt van vooral jonge meisjes te houden en is een volger van de omstreden psycholoog Jordan Peterson maar dat neemt niet weg dat hij geen blad voor de mond neemt als het erop aankomt de Russische regering ter verantwoording te roepen voor misstanden.

Roman Joeneman (25) is een jonge ideoloog die samenwerkt met Navalny en richt zich vooral op concrete acties. Zo presenteerde hij een eigen grondwet toen Poetin met wijzigingsvoorstellen kwam die hem in staat stelden tot in lengte der dagen aan te blijven. Poetins wijzigingsvoorstellen zijn inmiddels aangenomen.


Geen opmerkingen: