zaterdag 5 september 2020

Angela Merkel, een politica van statuur

 

Dat we Trump niet horen over de vergiftiging van Navalny, een van de moedigste politici van dit moment, is logisch. Poetin heeft hem bij de ballen en chanteert hem met compromitterend materiaal van vooralsnog onbekende aard. Dat we de Nederlandse regering niet horen, ach moeten we het daar nog over hebben? Met Stef Blok op het ministerie van BuZa? De verpersoonlijking van de kleurloosheid?! En helaas is het ook logisch dat we de EU niet horen over Navalny. De EU is geen federatie of een politieke unie dus de regeringsleiders houden graag zelf zeggenschap. Om er vervolgens geen gebruik van te maken.


Niet zo Angela Merkel, de enige politica met ballen in Europa zonder tot een populistische politica met autoritaire trekjes te verworden. Merkel heeft hardop en publiekelijk uitgesproken dat onomstotelijk is komen vast te staan dat Navalny werd vergiftigd met een vergif dat uitsluitend en alleen in handen is van de Russische overheid. Zij verlangt een bevredigende verklaring van de Russische regering, van Poetin dus.


Merkel liet zich uit in ondubbelzinnige bewoordingen e n dat is moedig. In de geopolitieke verhoudingen is het zaak dat politieke machten met elkaar in gesprek blijven. Diplomatie bedrijven is op eieren lopen. Maar in de zaak Navalny heeft Merkel besloten dat het schurkenregime van Poetin tot de orde geroepen dient te worden. De vraag is vervolgens welke consequenties Merkel aan deze woorden verbindt. Sancties opleggen aan Rusland ligt voor de hand maar het is maar de vraag of de internationale gemeenschap dat aandurft. 


De meest tot de verbeelding sprekende reactie en ook de meest effectieve zou zijn dat Duitsland het Nordstream II project voorlopig stil legt. Daarmee zou Merkel in haar eigen voet schieten maar de schade voor de Russen is vele malen groter. Maar het past ons niet hier en nu even te bepalen hoe Duitsland zou moeten handelen. Ik beschouw Angela Merkel als de met afstand beste politicus op het contemporaine politieke wereldtoneel. En als voorheen ben ik jaloers op de Duitsers die toch maar mooi een bundeskanzler van formaat hebben. Wat moeten wij ons dan toch behelpen met een teflonpremier als Rutte.

Geen opmerkingen: