dinsdag 14 december 2021

Don't look up

 

Een komedie? Ik moest alleen echt lachen om het allerlaatste shot van deze film, na de aftiteling dus u moet wel blijven zitten. Het is typisch Amerikaanse humor waar wij Europeanen niet zo om moeten lachen. Ja, het was een film met een vette knipoog. Maar naar wie?

Wij denken dat we met Trump het dieptepunt hebben bereikt van wat de democratie op zijn Amerikaans ons te bieden heeft. Maar Janie Orlean, gespeeld door een fantastische Meryl Streep, laat ons zien dat het nog veel erger kan. Helaas is er geen enkel argument om te beweren dat deze door Streep gepersonaliseerde president over the top zou zijn. In dit Amerika is alles mogelijk, anything goed, ook Janie Orlean. En Streep schmiert er lustig op los, heerlijk om naar te kijken. En verdomd, ook Leonardo di Caprio weet als acteur te overtuigen. Net als Cate Blanchett, die echt fenomenaal een leeghoofdige talkshowhost speelt. En niet te vergeten the adorable Jennifer Lawrence.

Het verhaal is simpel: een enorme komeet ligt op ramkoers met onze planeet. De laatste extinctie is aanstaande maar de mensen willen er niet van horen. Als het volk erachter komt dat het bedrogen is, is het te laat. Een totaal andere film dan het onvergetelijke Melancholia van Lars von Trier. Dat was een zware film, noodlottig van begin tot eind. Dit Don’t look up lijkt mij een snel opgenomen film maar het plezier spat er van af. Snel gemonteerd met verrassende shots, veel social media, kortom, je verveelt je geen moment. En dat voor een film die twee en een half uur duurt.

 

Geen opmerkingen: