vrijdag 10 december 2021

Ik ben opnieuw jalours op de Duitsers

 

Wij hadden in maart van dit jaar verkiezingen en wachten nog steeds op een nieuw kabinet en we weten nu al dat dit nieuwe kabinet in niets af zal wijken van het vorige. Wat een ongelooflijke armoe om maar te zwijgen van het schandelijke toneelstukje dat onze politici hebben opgevoerd om tot hier te komen. 

In Duitsland waren de verkiezingen in september en inmiddels is daar het kabinet Scholz geïnstalleerd. Wat een zegen voor de Duitsers dat ze na zoveel jaren Merkel nu in ieder geval een op een geheel andere leest geschoeide regering gaan krijgen. Dat schudt de boel weer eens lekker op. En u weet hoe ik over Merkel denk: zij was een geweldenaar in mijn ogen. Hadden wij maar zo'n vrouw, met 25 procent van haar statuur was ik al tevreden geweest. Het mocht niet zo zijn.

Maar wat echt opvalt is de ambitie en de durf van dit nieuwe Duitse kabinet. In de eerste plaats willen ze het land enorm verduurzamen door vergroening en digitalisering te stimuleren. De oude industrie zal plaats moeten maken voor nieuwe producten en productiemethoden. Maar ze willen ook socialer worden, onder meer door het minimumloon te verhogen. Voorts komt er een superministerie voor economischer zaken en klimaat, in mijn ogen een zeer terechte combinatie van deze twee disciplines. En tot slot zijn vooral de migratiedoeleinden buitengewoon modern en ambitieus. Duitsland erkent een migratieland te zijn en dat verdient navolging. (Maar dat gaan wij, zelfzuchtige Nederlanders die niet voor niets rentmeesters op de troon hijsen, nooit meemaken) En de reden voor deze fundamentele keuze is heel simpel: Duitsland gaat die arbeidskrachten heel hard nodig hebben bij een vergrijzende autochtone bevolking. Wat is mooier dan emancipatie uit eigenbelang?

Natuurlijk, of deze stoplichtcoalitie erin slaagt in het zadel te blijven en iets van de ambitieuze doelstellingen waar te maken, moet nog blijken. Ik ben ook heel benieuwd hoe deze nieuwe regering de pandemie te lijf zal gaan. Scholz heeft al laten weten hardop te willen nadenken over een vaccinatieplicht. Kom daar bij ons eens om, Nederlandse politici zijn daar veel te lafhartig voor.

Geen opmerkingen: