vrijdag 3 december 2021

The power of the dog

 


De jogste film van Jane Campion, The power of the dog, heeft met Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Kodi Smith-McPhee en Jesse Plemons een prachtige rolbezetting. Het verhaal speelt zich af in het vooroorlogs Montana in een cowboy-omgeving. Gespierde mannen van weinig woorden en met ruwe omgangsvormen. De voor arts studerende zoon van Rose, Peter, wijkt nogal af van de norm, to put it mildly. En dat lijkt niet in de smaak te vallen bij de ongelooflijke macho Phil Burbank. Diens broer George heeft een totaal ander karakter en is zachtaardig, allesbehalve een macho maar ook geen zijig type. Hij kan niet op tegen zijn broer die hem consequent aanspreekt als 'fatsow' maar hij gaat wel zijn eigen gang en laat zich niet intimideren door zijn broer.


Ik zal hier verder niet uitweiden over het plot, dat moet u zelf gaan zien. Wat Campion heel fraai en heel subtiel laat zien is of wat teer en kwetsbaar lijkt wel echt zo kwetsbaar en teer is, of wat hardvochtig en ongenaakbaar wel zo ongenaakbaar en hardvochtig is. De werkelijkheid zet onze interpretatie daarvan nogal eens op zijn kop.

Prachtige film, die van begin tot het einde boeit. En een buitengewoon krachtige rol van Benedict Cumberbatch, een Engelsman in hart en nieren, die desondanks hier een echte hard boiled Amerikaan weet neer te zetten. Een aanrader dus!

Geen opmerkingen: