dinsdag 3 september 2024

Dalende en stijgende geboortecijfers

 

Het is al heel erg lang bekend dat de geboortecijfers in de Westerse wereld gestaag blijven dalen. Om de bevolking op piel te houden moeten er per vrouw 2,1 kinderen geboren worden maar de Nederlandse vrouw baart gemiddeld slechts 1,43 kinderen. We hebben dus al heel erg lang te maken met een vergrijzende bevolking en we weten ook dat het steeds moeilijker zal worden voor de de bejaarden onder ons voldoende kwalitatief aanvaardbare zorg te regelen.

Behalve dat we vergrijzen, lijken we ook steeds egocentrischer te worden. De moderne Europeaan heeft niets op met immigratie, noch met de instroom uit andere Europese landen, nog minder met de instroom uit verre landen. In zijn Schoo-lezing gaf Omtzigt (ik heb niets met de man, hij lijkt een messiascomplex te hebben en heeft net zo min oplossingen voorhanden als zijn collega-politici) aan dat er dit jaar in Ethiopië meer kinderen worden geboren dan in alle 27 lidstaten van de EU samen en in Nigeria meer dan twee keer zoveel kinderen als in de hele EU. Ik ga er gemakshalve maar even van uit dat hij zijn cijfers op orde heeft.

Dan wauwelt hij wat over de regering die "de regie" weer over moet nemen van Brussel maar dat lijkt toch wel verdacht veel op het "taking back control" van Farage en Johnson in Engeland. Dat zijn onvoorstelbaar stupide opmerkingen. Als er ergens sprake is van de noodzaak van een Europese aanpak, dan is het wel in dit dossier. Alsof een Nederlandse regering ooit in staat zou zijn een bevolkingspolitiek te ontwikkelen en uit te voeren waar het land de komende vijftig jaar mee vooruit zou kunnen. Bizar, zulke politici.


De xenofobie slaat om zich in in het Europa van vandaag. De burger pikt het niet langer, wat er in het VK gebeurde, gebeurde nu ook in Nederland en Duitsland. Denemarken en Zweden gingen ons al voor en Frankrijk zal snel volgen. Wij worden steeds egocentrischer en we zijn al niet meer in staat het woord SOLIDARITEIT te spellen.

Geen opmerkingen: