dinsdag 8 mei 2012

Bernard Wientjes, onze nationale oligarch

De echte elite zie je niet meer aan de top van ons politieke stelsel. Zegt Bernard Wientjes (zie NRC 5 mei 2012). Een land behoort bestuurd te worden door de elite. Zegt Bernard Wientjes. Door topmensen. En die mensen vind je alleen in het bedrijfsleven want de echte topmensen hebben niet het geduld voor de politiek. Zegt Bernard Wientjes. En zo voort. Ik heb het niet zo op lieden die om een zakenkabinet vragen. Zij zetten de democratie buitenspel. Dat kun je in heel grote uitzonderingen wellicht overwegen, zie het Monti-kabinet in Italie. Maar daar is sprake van een totaal andere situatie dan in ons land. En wij dienen heel ver weg te blijven van zulke ondemocratische constructies. Ik heb niet mijn hele leven lang mijn stemrecht gebruikt om vervolgens de macht in handen te zien komen van een kleine elite die vooral uitblinkt in het elkaar de bal toespelen, het old boys network. Een samenleving is geen BV en kan ook niet bestuurd worden als een onderneming. In een onderneming hebben de aandeelhouders het voor het zeggen. De aandeelhouders van een samenleving zijn wij allemaal, iedereen, niemand uitgezonderd. En de essentie van de democratie is nu juist dat ook met de kleinst mogelijke minderheid rekening wordt gehouden. Wientjes is een windvaan: hij was tegen de PVV maar steunde het gedoogakkoord; hij wilde niet bezuinigen maar steunde het Catshuisakkoord dat helemaal geen akkoord was omdat angsthaas Wilders er voor wegliep; prompt steunde hij het Kunduzakkoord en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ook claimt hij het ministerie EZ als hun (werkgevers) ministerie, de vakbonden hebben immers Sociale Zaken. Zeker met Kamp aan het bewind? Wientjes loopt een beetje naast zijn schoenen sinds hij in alle lijstjes wordt beschouwd als de machtigste man van Nederland. Wientjes leutert er maar een beetje op los. Wientjes is in feite een oligarch, een ondemocraat. Wel clever en een stevig onderhandelaar. Dat wel.

1 opmerking:

Marieke zei

He he, wat heb ik het toch druk met je vandaag Enno.

Maar Monti is een Goldman Sachs man, misschien droomt Wientjes daar ook wel van, zou me niet verbazen.
Gelukkig is Nederland te nietig voor G.S. adepten om 'in beheer' te nemen. Zij wachten nog even totdat er een Verenigd Europa is en dan komen ze wel op de proppen, voorlopig zetten ze hier en daar haast onmerkbaar - slim gebruikmakend van de ontstane paniek - al een beetje 'voet aan de grond' zoals in Italië; maar ook de griekse Papademos die uit het zelfde G.S. nest stamt als Monti deed een poging.
Gewoon de oude bondgenoten in vermomming vast uitzetten en Hotspots maken, voor láter.
Ik hoop dat het er niet van zal komen, dat het bedrijfsleven, de multinationals, de wereld bestuurt - een ón-democratie - al ben ik met hart en ziel voor Europa. Maar dan wel een menslievend sociaalvoelend Europa.
Wat zei Marius ook al weer?
"áls het maar een hart heeft".

of zoals jij zelf opmerkt: "Aan het roer dien avond stond het hart...."
Laat het zo zijn!