dinsdag 22 mei 2012

The Lake District


Een week lang stilte alsof er niets te melden viel. Onzin natuurlijk maar we verbleven elders, in het Lake District om precies te zijn. Alle Engelse bergen hoger dan 3.000 voet bevinden zich in het Lake District met Scafell en Great Gable als de hoogste twee. We huurden met onze beste vrienden een heerlijk cottage even ten zuiden van Keswick, prachtig gelegen tegen een berghelling met uitzicht op een weidse vallei en de bossen die ons scheidden van Derwent Water, een van de vele Lakes. Op de mooiste dag van deze week de Cat Bells beklommen, de gemakkelijkste van de Fells en desondanks toch nog stevig en bij momenten knap vermoeiend. Maar de beloning als je eenmaal de top hebt bereikt is overweldigend. Alleen maar te benaderen door de beloning die je wacht aan het einde van een lange en somtijds pittige afdaling: a pint of bitter.


Jaarlijks komen er vijftien miljoen toeristen in het Lake District, de streek kan er makkelijk van leven. Hoe het er 's zomers is weet ik niet maar in het voorjaar merk je nog weinig van al die vreemdelingen. Niet dat het er leeg is, dat zou niet plezierig zijn, het is er eerder aangenaam druk. De Engelsen zijn gastvrij. Logisch, zou je denken, ze leven ervan. Toch schijnt dat in Berlijn heel anders te zijn. Daar heeft de lokale bevolking schoon genoeg van al die toeristen. Ik vermoed dat het sterk afhangt van het soort toerist dat zich aandient. Maar het doet vreemd aan wanneer de lokale bevolking zich tegen je keert. Per slot besteed je heel wat Euro's op zo'n plaats en daar zou men toch blij mee moeten zijn. Zo schijnt de gemiddelde Europese toerist nu Griekenland te mijden vanwege de economische problemen aldaar. Sneu voor die arme Grieken, want ze kunnen onze deviezen maar wat goed gebruiken. Volgende maand nieuwe verkiezingen daar, eens zien of de Grieken echt geschrokken zijn van hun massale stem op extreem rechts.

Maar terug naar het Lake District, ga er eens heen, het is werkelijk een van de mooiste paradijzen in Europa. En wie een prachtig cottage zoekt: Stoneyacre in Newlands Valley,even onder Keswick.


1 opmerking:

Yvette zei

prachtig daar

groet