dinsdag 8 mei 2012

De Gouden Dageraad

De Gouden Dageraad is een neofascistische partij in Griekeland die bij de jongste verkiezingen maar liefst 21% van de stemmen behaalde. Partijleider is Mihaloliakos die geweld tegen vreemdelingen niet schuwt en zelfs stimuleert. Er was een buitengewoon verontrustende persconferentie in Athene gisteren toen het verzamelde journaille van een Griekse Neanderthaler te horen kreeg dat het in die partij goed gebruik was om op te staan als de partijleider de zaal betrad en dat iedereen die daar niet aan gehoorzaamde eruit gedonderd zou worden. Vertwijfelde gezichten onder de journalisten maar toen er snoeihard "opstaan" geschreeuwd werd, stond de pers aarzelend op en de enkeling die dat niet deed werd daar hardhandig toe gedwongen. In mijn ogen had de pers gewoon massaal de zaal moeten verlaten en deze onfrisse lieden geen podium moeten bieden om hun xenofobie uit te dragen. Helaas geen verdere beelden van de persconferentie. We doen het nu dus maar even met het partijlogo, een variant op het hakenkruis. Naar verluidt is er ook sprake van een op de Hitlergroet lijkende partijgroet. Beangstigend is de enorme kiezerswinst van dit ongedierte. De Grieken zouden een proteststem hebben uitgebracht. Ja, het zal wel. Maar was er dan geen andere onbeduidende partij waarop ze hadden kunnen stemmen? En dat een ronduit fascistische groepering dan net de kiesdrempel haalt, soit. Kan gebeuren. Maar 21% is een verbijsterende score. Het is overal en telkens weer hetzelfde en dit is het beste bewijs dat de mens van geschiedenis niets leert. Ook de Grieken niet en zij hebben toch de meest illustere geschiedenis onder de Europeanen. Het zijn dus de buitenlanders en de vreemdelingen die het gedaan hebben, zij vormen de spreekwoordelijke zondebok voor de ellende die de Grieken zelf veroorzaakt hebben. De eerste formatiepoging is al mislukt, na drie mislukkingen komen er nieuwe verkiezingen. Wat doen de Grieken zichzelf en Europa aan? De komende weken zijn cruciaal, maar ach...dat horen we eigenlijk al zolang.

5 opmerkingen:

marieke zei

Denk je dat prins Willem Alexander en prinses Maxima daar hun pas aangeschafte vakantiestulpje nog gaan betrekken? Want zij zijn daar immers ook - zij het enigzins subjectief - 'buitenlanders.
Of zou je straks nog wel naar Griekenland op vakantie mogen, vooropgesteld dat je dat dan nog zou willen...

enno nuy zei

Ik heb destijds Frankrijk geboycot zolang le grand menteur Chirac er aan de macht was. Als die Dageraad-boys in de regering komen, zal ik Griekenland zeker mijden.

Marieke zei

Overigens het symbool dat hier gebruikt wordt heeft denk ik minder met de swastiki te maken, maar méér met het oude griekse symbool, De Meander, dat verwijst naar een Labyrinth. Het wordt al vele eeuwen lang overal als randmotief in griekenland gebruikt.
Dat als je er een klein stukje uit isoleert en dat het dan op een variant van de swastiki - het vierkante wiel - lijkt, wat m.i. objectief gezien wat kort door de bocht is, kan toeval zijn, al kun je wel kiezen natuurlijk, nét als bij de swastiki wélke kant je het om laat draaien en dáár zit vaak de verborgen boodshap, die niet zo snel te vatten is voor niet ingewijden.
Maar ik denk wel dat de gouden eh dinges niet voor niets dit beeld van een labyrinth als symbool heeft gekozen, het is natuurlijk wel beangstigend.

Hitler liet de swastiki ook bewust de ándere kant op draaien dan de oorspronkelijke...

enno nuy zei

Ik houd het op een bewust nagestreefde associatie met de swastika. De Gouden Dageraad is een neofascistische partij en ze verbloemen hun intenties gelukkig niet.

enno nuy zei

Ik houd het op een bewust nagestreefde associatie met de swastika. De Gouden Dageraad is een neofascistische partij en ze verbloemen hun intenties gelukkig niet.