maandag 7 mei 2012

Kiezersbedrog

De Fransen kozen Hollande omdat Sarkozy geen ammunitie meer had om de valsvage beloftes van Hollande omver te kegelen. De rating agencies houden hun kruit nog even droog. Terecht geeft Merkel het schot voor de boeg dat er niet getornd kan worden aan de overeengekomen begrotingsdiscipline. Ik ben geen kenner van de Franse economie maar hoe Hollande waar denkt te kunnen maken dat je groei kunt stimuleren en zonder tegelijkertijd te bezuinigen toch de begrotingsdoelstelling kunt realiseren, is mij een raadsel. Ik ben toch geneigd hem ervan te verdenken dat hij zijn kiezers een rad voor ogen draait. In Griekenland is de situatie nog ernstiger. Daar is de boel electoraal helemaal door elkaar gehusseld. Op tv beelden zie je gewone Grieken de verwachting uitspreken dat alles nu anders zal worden. Zijn ze echt zo dom of zijn ze op een schandalige manier voorgelogen door hun politieke leiders? Vermoedelijk is van beide sprake. Dan mogen wij hier wel heel erg blij zijn met het wandelgangenakkoord als opmaat voor de vervroegde verkiezingen. We zullen zien in hoeverre het Nederlands electoraat gevoelig is voor de anti-Europa-slogans van Wilders. Ik vrees dat er weinig aanleiding is om te veronderstellen dat de Nederlandse kiezer slimmer is dan de Franse of de Griekse. We zullen het spoedig weten.

1 opmerking:

Marieke zei

Geef Hollande nu maar een kans, want in een democratie die we hier godzijdank in onze contreien doorgaans toch hebben, gaat het altijd min of meer beurtelings links-om of rechts-om.
Daarmee volgen we doorgaans het slingerend middenpad en houden we het gros van de mensen redelijk 'tevreden', zo voorkomen we griekse toestanden, soms 'kantje boord', want we kruipen steeds vaker door het 'oog van de naald' lijkt mij. Hoe dan ook het blijft uitkijken geblazen, opletten en 'wakker' blijven in het land der blinden waar ter wereld zich dat land ook bevindt