maandag 27 augustus 2012

Het premiersdebat


De vier grootste partijen uit de huidige Tweede Kamer lieten hun kandidaat-premiers met elkaar discussiëren. Het was niet eens zo'n slecht debat. Op ieder thema mocht één van de kandidaten een andere kandidaat uitdagen voor een debat. Iedereen daagde iedereen uit, niemand daagde Wilders uit, dat was opvallend. Ook wel slim gespeeld, Wilders kreeg nu alleen de gelegenheid eigener beweging zijn rabiate nonsens uit te schreeuwen. Terecht wilde geen van de andere kandidaten een voorzet geven die hij alleen nog maar in hoefde te koppen.
Wat daarnaast opviel was het relatief zwakke optreden van Roemer. Hij kwam niet verder dan het opnoemen van de gebruikelijke SP-slogans maar wekte niet de indruk dat hij de dossiers inhoudelijk goed beheerste.
Wat mij betreft stak Samsom er met kop en schouders boven uit. Hij was inhoudelijk sterk, beheerste alle dossiers en liet zich niet verleiden tot grote woorden of vervelende kwalificaties waarop vooral Wilders patent heeft.
Opmerkelijk was het antwoord op de vraag hoe de kandidaat-premier zou reageren als zijn minister van Justitie Volkert van der G. proefverlof zou willen toestaan indien een rechter daartoe toestemming had verleend.
Rutte verklaarde doodleuk dat hij zijn minister van Justitie dan de laan uit zou sturen en het behoeft geen nader betoog dat Wilders een soortgelijke reactie had. Een echte faux-pas van onze huidige premier die dus weinig op heeft met de scheiding der machten.
Samsom en Roemer verklaarden beiden dat ze nimmer of nooit op de stoel van de rechter zouden gaan zitten en dat was natuurlijk het enig juiste antwoord.

Er moeten gekke dingen gebeuren wil een andere partij dan VVD of SP de grootste partij worden om daarmee de premier te leveren. Vooralsnog ziet het er dus naar uit dat Rutte of Roemer met deze eer gaat strijken. Maar minstens zo belangrijk is de vraag welke partijen deel gaan uitmaken van de coalitie na 12 september aanstaande.

Een rechtse coalitie is ondenkbaar omdat dan de VVD opnieuw met de PVV een regering zou moeten volgen. In theorie kan dat natuurlijk maar dan heb je heel wat uit te leggen aan het electoraat. Een linkse coalitie is evenzeer ondenkbaar omdat die niet over voldoende zetels zal kunnen beschikken. Het meest voor de hand ligt dan centrum-links of centrum-rechts. Bij centrum-links staat de PVV buitenspel, bij centrum-rechts staat de SP buitenspel.
Afin, alle combinaties zijn in beginsel denkbaar, het wordt nog interessant de komende twee weken.

Geen opmerkingen: