vrijdag 24 augustus 2012

Truth lies in the eyes of the beholder


In een ingezonden artikel in de NRC van 23 augustus wijzen Michael Moore en Oliver Stone er terecht op dat wanneer Assange wordt uitgeleverd aan Zweden en vervolgens vrijwel zeker aan de Verenigde Staten, iedere journalist vogelvrij is verklaard. Wat weerhoudt enig regime ervan te eisen dat een haar onwelgevallige journalist wordt gearresteerd en uitgeleverd?

Assange is geen Amerikaans staatsburger en zijn vermeende criminele activiteiten hebben in ieder geval niet op Amerikaanse bodem plaatsgevonden, aldus Stone en Moore. En waarom wil Zweden Assange niet op vreemde bodem horen, waar er vele voorbeelden bekend zijn dat de Zweden daartoe wel bereid waren. Assange heeft zelfs verklaard af te willen reizen naar Zweden om daar terecht te staan indien Zweden vooraf verklaart hem niet aan de VS te zullen uitleveren. Zweden heeft ook dat verzoek niet gehonoreerd.
Dit alles nog even los van het gegeven dat de zogenaamde verkrachtingszaak niet is wat het lijkt. De definitie van verkrachting in Zweden is een andere dan elders in Europa. Ook hebben beide betrokken vrouwen geweigerd aangifte van verkrachting te doen. Kortom, het gaat helemaal nergens om.

Ook Groot Brittannië schrikt er niet voor terug grote woorden te gebruiken. Men heeft er zelfs gedreigd de Ecuadoriaanse ambassade te zullen bestormen om Assange er desnoods met geweld uit te ontvoeren. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren maar waarom zouden andere landen zich na deze dreigementen nog inhouden? Diplomatieke onschendbaarheid is nog slechts een papieren letter na de Britse turbotaal.

En op grond waarvan zou enig Westers land na nu Poetin nog willen berispen over Pussy Riot of de Chinezen over Ai Weiwei? En wat te denken van het democratisch gehalte van de VS waar hele hordes klaar staan om Assange te veroordelen en voorgoed achter de tralies te zetten? Het vonnis ligt er al, alleen nog even de uitlevering en het proces voor de bühne.

Je kunt wel degelijk vraagtekens plaatsen bij de publicatie van zoveel materiaal van geheime diensten en defensieapparaten. Zeker als het om diplomatie gaat, is een bepaalde mate van geheimhouding onvermijdelijk en noodzakelijk. Maar als het erom gaat wantoestanden aan de kaak te stellen, juich ik het bestaan van een organisatie als Wikileaks toe. Als overheden zich niet aan de (internationale) rechtsregels houden, waarom zouden burgers dat dan wel moeten doen? Uitlevering van Assange aan de VS is de doodsteek voor ons concept van westerse democratie.

Foto: Time Magazine

Geen opmerkingen: