vrijdag 17 augustus 2012

Dit zijn de Middeleeuwen


In de NRC van 1 augustus wordt melding gemaakt van een steniging in Mali. Een jonge man en een jonge vrouw leefden kennelijk ongehuwd samen. Het werd hun dood. Ongeveer tweehonderd toeschouwers. Ik was altijd wel gecharmeerd van die Tuareg, mysterieuze mannen op kamelen. En de muziek van Tinariwen mocht er ook zijn. Die draai ik nu niet meer. De achterlijkheid van fundamentalisten is oneindig. Je kunt er niets tegen ondernemen.

Dit alles geeft niet bepaald aanleiding tot enig optimisme waar het de menselijke soort betreft. Lange tijd dachten we dat we er op vooruit gegaan waren sinds de Verlichting. Inmiddels weten we beter. Het denken van de mens houdt geen gelijke tred met het handelen. En laten we onszelf niets wijs maken: zijn wij, moderne mensen, wel zoveel beter, zoals we zo vaak lijken te denken? Dit is 2012 maar we leven in de Middeleeuwen.

2 opmerkingen:

John Wervenbos zei

Meer dan achterlijk. Zeer hypocriet en kwaadaardig ook. Een artikel van dagblad Trouw brengt tevens andere zaken naar voren, neem alleen de titel van het bericht al: Grafschenners Timboektoe stenigen 'overspelige' man en vrouw (Trouw, 1-8-2012)

enno nuy zei

Ja, privé beweer ik nogal eens dat godgeloof een gebrek aan intelligentie betekent maar je jaagt er iedereen mee op stang. Toch vind ik dat wel. Principieel is er in essentie niet veel verschil tussen het stenigen van mensen en het toelaten van een weigerambtenaar of het optreden als weigerambtenaar. Een weigerambtenaar is de minst principiele mens die er bestaat. Wel de lusten, niet de lasten.