maandag 20 augustus 2012

Kroniek van een aangekondigde implosie


In een uitstekend interview van de NRC van 5 augustus met voormalig Europees topambtenaar Stefan Lehne uit Oostenrijk geeft de laatste een heldere analyse van de huidige Europese crisis. De Europese Unie,zegt hij, was een antwoord op de Tweede Wereldoorlog maar de vorm van dat antwoord was een economisch plan dat uitmondde in één Europese munt. Maar de bijbehorende controlemechanismen en de strategie om economieën in elkaar te schuiven ontbraken. Oud-voorzitter van de Europese Commissie Prodi zei destijds letterlijk: "Nu lukt dat nog niet maar als er een crisis komt, kan het wel". De Europese politici spartelden tussen markt en burger en de laatste is de klos. Dat die Europese burger zich van Europa afkeert is niet vreemd natuurlijk maar de oorzaak is gelegen in falende politici die niet de visie of het lef hebben hun kiezers uit te leggen waarom een geïntegreerd Europa noodzakelijk is. Er staan genoeg populistische politici klaar om de burger voor te liegen, zijn scepsis te voeden en aan te wenden voor persoonlijke politieke macht.
Het grootste probleem van Europa, aldus Lehne, is niet eens zozeer de Eurocrisis maar vooral het democratisch gat tussen de burger en Europa. Het versterken van het Europees Parlement alleen lost niets op omdat de Europarlementariër te ver van de burger afstaat. De enige weg is het nauwer betrekken van de nationale parlementen bij de Europese besluitvorming, zoals in Denemarken en Duitsland nu al geschiedt.

Maar ondertussen, zo lezen we onder meer in de NRC van 8 augustus, laten steeds meer politici en media zich in steeds bedenkelijker bewoordingen uit over het Europees project. Het ergst maken de Italiaanse media (vooral de Berlusconi kliek) het, die plompverloren melden dat Italië steeds meer steunt en zucht onder het Vierde Rijk van Merkel & co. De rechtse krant Libero schreef zelfs dat "de nazi-Duitsers Italië lessen in de democratie willen geven". Dit is perverse taal en een teken aan de wand. Hoe is het toch mogelijk dat journalisten tot dit soort politieke porno bereid blijken? Het is volksverlakkerij en ophitserij van de laagste soort.

Het wegvallen van de Euro zal rampzalige gevolgen hebben maar een veel grotere bedreiging voor ons Europeanen is het onderuit gehaald worden van het project Europa. Opgebouwd door Europeanen met een visie, in het slop geraakt door toedoen van technocraten en onderuit geschoffeld door populisten.

Geen opmerkingen: