vrijdag 17 augustus 2012

Hamas is het nog niet verleerd


In de NRC van 3 augustus een klein berichtje waarin Hamas zich uiterst negatief uitlaat over een bezoek van een hoge Palestijnse adviseur aan Auschwitz. Hamas verweet de adviseur de Palestijnse zaak te verkwanselen door medewerking te verlenen aan het in stand houden van een "valse, zionistische, beweerde tragedie".
Hoeveel gerechtvaardigde kritiek er op Israël kan en moet worden geleverd, laten we niet vergeten dat de organisatie Hamas nog steeds in oude reflexen vervalt. Lang niet alle Hamas vertegenwoordigers kunnen een nieuwe beleidslijn psychisch en emotioneel aan. De jodenhaat onder moslims, zeker Palestijnen, is immens en bijkans onuitroeibaar. Veel daarvan mag misschien begrijpelijk in de zin van verklaarbaar zijn. Maar wanneer volksvertegenwoordigers zulke perverse taal uitslaan, mag men weinig verwachten van een bevolking die politieke keuzes moet maken.
Ik ben van mening dat Westerse politici de dialoog met Hamas aan moeten gaan zonder voorwaarden vooraf. Maar men mag bij die dialoog nooit vergeten dat vrede in het Midden Oosten onbereikbaar blijft zolang Hamas haar jodenhaat koestert en blijft beweren uit te zijn op de vernietiging van Israël.

2 opmerkingen:

John Wervenbos zei

Volgens een wikipedia artikel over de Protocollen van de wijzen van Sion zou er ten behoeve van het handvest van de Palestijnse beweging Hamas veelvuldig uit de Protocollen zijn geciteerd. Zie onderstaand tekstcitaat:

"Bij verschillende uitingen van antisemitisme, ook tegenwoordig nog, duiken de Protocollen steeds weer op. Een actueel voorbeeld is het handvest van de Palestijnse beweging Hamas, waar veelvuldig uit de 'Protocollen van Sion' geciteerd wordt om de 'zionistische samenzwering' aan te tonen. In het Midden-Oosten wordt over het algemeen niet getwijfeld aan de echtheid van de Protocollen en zijn deze dan ook op grote schaal verkrijgbaar als 'historische literatuur."

enno nuy zei

Dat klopt, die Protocollen zijn de grootste leugens die er bestaan. Het handvest van Hamas is een pervers en misdadig document. Ik kan de houding van Fatah en Hamas wel begrijpen, er bestaan inmiddels vrijwel geen Palestijnen meer die ooit in vrede hebben geleefd. Maar die Hamas teksten zullen een keer definitief van tafel moeten, liever gisteren dan vandaag.