vrijdag 17 augustus 2012

Foie gras


Het was even stil hier, wij reden door Frankrijk en na terugkeer blader ik door een fikse stapel papier en lees dat Hollande zich mengt in de strijd voor foie gras. California wil het product weren. Hollande wil dat voorkomen, want "het is een fantastisch product en de fokkers hebben de afgelopen jaren grote inspanningen geleverd om te voldoen aan de Europese normen voor dierenwelzijn".
Dit doet een beetje denken aan de stierengevechten in Spanje, die tot op de dag van vandaag doorgaan. Heeft zo'n Franse president geen grotere zorgen aan zijn hoofd? Nu moet ik wel bekennen dat ik ook even geaarzeld heb toen ik in zo'n megasupermarkt op het Franse platteland plotseling dat zalige product aantrof. Uiteindelijk besloten we het toch te laten staan, wat Hollande er ook van beweert. Ik ken wel enige lieden die me nu van politiek correct gedrag beschuldigen maar dat zij dan maar zo.
Die 4.000 km door Frankrijk hebben ons nog maar eens geleerd dat de Fransen niet aardig zijn. Ze zijn moeilijk te benaderen, stralen verrassend weinig hartelijkheid uit en geven je, unlike the British, niet het gevoel dat je echt welkom bent. La France pour les Francais, lijkt het motto. Je wordt er gedoogd, omdat je er tenslotte je Euro's aan het uitgeven bent, c'est tout. En het meest ergerlijk zijn de Franse wegpiraten en daar hebben we er een hoop van meegemaakt.
Is dit een generalisatie? Natuurlijk. Wij hebben ook heel erg vriendelijke en wel degelijk toeschietelijke Fransen meegemaakt. Maar zij bleken wel de uitzondering op de regel.
Dit alles neemt echter niet weg dat Frankrijk een verbazingwekkend mooi land is, we hebben dit keer veel streken en regio's bezocht. Het hoogtepunt was de Auvergne, ik had die streek niet eerder zo nadrukkelijk bezocht. De Ardeche was dermate vercommercialiseerd dat we al na een dag wegvluchtten, terug naar de Auvergne. Onderweg de Chants d'Auvergne van Canteloube in het hoofd. De prachtige uitvoering van Kiri te Kanawa is hier wat mij betreft de onovertroffen referentie. Kijk maar eens naar het volgende filmpje op Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=lalGP1_hgyI

Geen opmerkingen: