donderdag 30 augustus 2012

Schijnexactheid


De CPB interpretaties vliegen ons om de oren. Naar het schijnt laten veel mensen hun definitieve keuze mede door dit soort berekeningen beïnvloeden. Mij lijkt dat onzin. De meeste partijen beschikken over voldoende goede economen om met redelijk doordachte plannen te komen. Teulings van het CPB merkt terecht op dat de meest geruststellende zekerheid van al die rekenexercities is dat ze nooit uitkomen.

Vandaag is te lezen dat de PVV vergat aan het CPB te vragen om ook hun cultuurbezuinigingen door te rekenen. Dan zou hun plaatje er nog gunstiger uitzien. Quatsch natuurlijk want de PVV vertikt het om het CPB te laten uitrekenen welke de consequenties zijn van de terugkeer naar de gulden. Nu merkt Teulings terecht op dat het niet eenvoudig zal zijn om dat even uit te rekenen, maar je hoeft geen econoom te zijn om te snappen dat we daar nooit beter van zullen worden.

De kiezers zouden er beter aan doen zich een beeld te vormen van de partij waar ze zich het meest bij op hun gemak voelen. Vergeet die cijfertjes, het zijn schijnzekerheden. Niettemin is het opmerkelijk dat Roemer zo wordt afgestraft na zijn tamelijk zwakke en in ieder geval fletse optreden vorige zondag. De kiezer is daar duidelijk gevoelig voor. Ik voorzie weinig groeimogelijkheden voor Roemer. Daarvoor beheerst hij de verschillende dossiers onvoldoende.
Veel beter lijkt het met Samsom te gaan, dat is een dossiervreter en het moet gezegd: hij weet zich goed te presenteren. Hij zal mijn stem niet krijgen maar hij is aan een opmerkelijke opmars begonnen.

Nog anderhalve week te gaan en we krijgen weer een spannende verkiezingsdag. Zwatelaar Donner heeft zich alweer aangediend om een rol in de kabinetsformatie te spelen. De Kamer zou zichzelf een brevet van onvermogen verschaffen als ze op dat aanbod in zou gaan. Blijft de vraag hoe de Kamer uiteindelijk om zal gaan met de verkiezingsuitslag. Er liggen naar verluidt geen scenario's klaar.

Geen opmerkingen: