zondag 19 augustus 2012

Maarten Wisse is de weg kwijt


Maarten Wisse is universitair docent systematische theologie aan de VU in Amsterdam. In de NRC van 9 augustus houdt hij een vlammend betoog voor de religie, op basis van louter opportunistische argumenten - zoals hijzelf verklaart. Religie levert ons immers iets op, of we geloven of niet.

Vervolgens biedt hij ons twee voorbeelden, moraal en sociale cohesie. Religie ondersteunt verantwoord gedrag, stelt Wisse dan. Gelukkig erkent hij wel dat ook niet gelovigen moreel gedrag vertonen. Nu wil ik niet meteen gaan wijzen op de talloze kinderverkrachters die zich wereldwijd in de katholieke kerk hebben gemanifesteerd, echt verantwoord kun je dat gedrag niet noemen. Maar Wisse beweert zonder enige onderbouwing dat de samenleving er beter van wordt als de overheid religies faciliteert die moreel gedrag stimuleren. Grotere onzin heb ik niet eerder gehoord. Hoe denkt Wisse te kunnen vaststellen welke religies moreel gedrag stimuleren en welke niet?

Eenzelfde redenatie schotelt hij ons vervolgens voor aangaande het fenomeen sociale cohesie. Ook hier gaat het vooral om de slotsom: bouw kerken en moskeeën en de wijken worden weer leefbaar. En dit warboelverhaal wordt dan grotesk afgesloten met de volgende abacadabra: het faciliteren van religie is de beste manier om extremistische neigingen te matigen want staatsgefaciliteerde religie is gematigde religie.

Persoonlijk heb ik theologie nooit als een wetenschap beschouwd en ben daar vaak om bekritiseerd maar nu weet ik het zeker. Ook systematische theologie heeft niets met wetenschap van doen. Het is allemaal voodoo.

1 opmerking:

John Wervenbos zei

Inderdaad een oppervlakkige voorstelling van zaken in dezen van Maarten Wisse. Korte-halen-snel-thuis en propagandistisch.