vrijdag 31 augustus 2012

Wilders ontmaskert zichzelf


Weer een lijsttrekkersdebat gezien. Arme Buma, hij liet zich tegenover NRC journalisten overpeinzingen ontvallen die je met de benen op tafel in klein gezelschap wel kunt uiten maar daar buiten zeer beslist niet. Hij begon aan het debat, waarin hij het bepaald niet slecht deed, met een 3 - 0 achterstand.
Pechtold - sterk als altijd - hield een te abstract verhaal. Ik ben het volledig met hem eens maar zijn boodschap is moeilijk te vertalen in concrete maatregelen die direct en zichtbaar tot succes leiden voor de kiezer.
Roemer revancheerde zichzelf voor zijn zwakke optreden in het eerste debat, en zal in de peilingen wel weer wat opkrabbelen. Onbegrijpelijk overigens dat Marijnissen in de krant laat zetten dat de SP wel 45 zetels kan halen. Nu kan Roemer alleen nog maar verliezen.
Rutte vervalt weer in zijn oude kwaal: het overal doorheen tetteren en de ander niet uit laten spreken en vooral gewoon doorgaan als de gespreksleider je tot de orde roept. Maar het grootste manco van Rutte is dat hij zich vooral wil profileren op onvolledige en onjuiste interpretaties van de partijprogramma's van zijn concurrenten. Die kunnen hem nu gemakkelijk wegzetten als leugenaar en dat gebeurt dus ook. Rutte was geen premier gisteravond.
Samsom was consistent en sterk als altijd. Terecht wees hij erop dat alle partijen niet veel verder kunnen komen dan wat gerommel in de marge. De systeemmanco's zijn dermate groot en de crisis dermate diep dat niemand met simpele maatregelen revolutionaire resultaten kan behalen. Sterk optreden.
Er was maar een dissonant gisteren en dat was Wilders. Bij elk thema slaagde hij erin de Grieken de schuld te geven. Maar de onbeschoftheid die hij in de allerlaatste minuut van het debat jegens Pechtold aan de dag legde was ronduit stuitend. Wilders heeft vooral een ding goed laten zien: deze man mag nooit premier worden. In close ups is goed te zien hoe hij stijf staat van de rancune, zijn schofferen van de Grieken is in de internationale politiek onaanvaardbaar en zijn onbeschoftheid - dit keer jegens Pechtold, de enig in het parlement die Wilders continu weerwoord biedt en dat is iets wat Wilders duidelijk niet verdraagt - maakt hem volstrekt ongeschikt voor het premierschap. Je mag toch hopen dat Henk en Ingrid dat ook doorzien.

Geen opmerkingen: