vrijdag 6 november 2015

Misdaad loont


We hebben net een financiële crisis achter de rug en kennelijk zijn we nu alweer vergeten waardoor die was ontstaan. Door ondeugdelijke en veel te complexe financiële producten in de VS die netjes overwaaiden naar Europa en toen we erachter kwamen dat het misdadige producten waren, was het al te laat.

Hebben banken ervan geleerd? Natuurlijk niet en we weten dat helemaal zeker sinds Joris Luyendijk daarover een boekje open deed. Eerlijk gezegd heb ik me daar nooit al te veel illusies over gemaakt maar desalniettemin is er nu toch weer aanleiding voor frustratie en irritatie. Wat is het geval?

De banken hebben nu een nieuw product bedacht onder de naam Contingent Convertibles. Leningen die je tegen een aantrekkelijke rente aan de banken kunt verstrekken die zodoende hun buffers uitgedrukt in vermogen kunnen ophogen. Dat doen ze liever dan nieuwe aandelen uitzetten of winst inhouden. Maar bij die coco's is er meer aan de hand: zodra de buffers van de banken onder een bepaald niveau komen ben je je geld subiet kwijt of je krijgt er verwaterde aandelen voor terug.

Het risico voor de banken? Nul, nada. Geen wonder dat ze dit een prachtig product vinden. Maar het is ook zodanig riskant dat geadviseerd wordt dit product niet aan de particuliere belegger aan te bieden. De belegger moet erop durven vertrouwen dat - om maar eens een naam te noemen - Gerrit Zalm ervoor zorgt dat de buffers van zijn bank de limbo-proef aan blijven kunnen.


Maar dat is nog niet alles. De banken hebben het ministerie van financiën, de minister incluis, ervan overtuigd dat het hier om leningen ten behoeve van het vreemd vermogen gaat en op grond daarvan in aanmerking komen voor extra belastingaftrek. Omdat kennelijk het ministerie het ook een ingewikkelde zaak vond, heeft het ministerie toegestaan dat ING - na een stevige bankenlobby voor dit zoveelste wanproduct - de wettekst schreef op basis waarvan de belastingaftrek kon worden toegekend. En waarbij tevens werd geregeld dat alleen de banken zelf in aanmerking zouden komen voor deze aftrek. Andere commerciële aanbieders van coco's komen hier niet voor in aanmerking. Ook blijkt uit mailwisseling tussen het ministerie en de banken dat koste wat het kost moest worden voorkomen dat Brussel over deze constructie zou worden geïnformeerd, aangezien het risiko bestond dat Brussel de constructie als ongeoorloofde staatssteun zou afwijzen. Ook de Tweede Kamer is nu ten onrechte onvolledig en bedrieglijk geïnformeerd.

Wat kan ik anders doen dan als Joris Luyendijk uitroepen: dit kan niet waar zijn!?! Maar het is wel waar. Ik ben een groot fan van de huidige minister van financiën maar wanneer klopt wat ik in de NRC van 4 november lees, dan vind ik toch echt dat hij op moet stappen. Dit mag niet waar zijn!

Geen opmerkingen: