dinsdag 3 november 2015

Een zonnekoning in het land van Ataturk


De Turken hebben gestemd en zijn ontvankelijk gebleken voor de strategie van Erdogan. Turkije omarmt zijn sterke man kopt de NRC. Al op de dag van de verkiezingswinst maakt de regering bekend dat er wordt gestreefd naar een wijziging van de grondwet zodat er in Turkije een presidentiële structuur kan worden geïntroduceerd naar Amerikaans voorbeeld.

De grootheidswaan van Erdogan kent geen grenzen en Turkije is hard op weg een verlichte dictatuur te worden. Voor die grondwetswijziging heeft de AK-regering weliswaar de steun van derden nodig maar ook dat zal de strateeg Erdogan beslist voor elkaar weten te krijgen.

Want dat moeten we hem nageven: Erdogan is een meester in verdeel en heers en hij is er in een razend korte tijd in geslaagd de macht in zijn volledig naar zich toe te trekken. Toen hij persoonlijk de coalitiebesprekingen liet mislukken had ik het idee dat hij zijn hand overspeelde en dat hi bij nieuwe verkiezingen verder van zijn doel verwijderd zou raken.

Maar door de strijd tegen de Koerden te verharden en door chaos te creëren door tal van geweldsincidenten (ik ben er nog steeds van overtuigd dat Erdogan achter de aanslag in Ankara zit) heeft hij de Turken doen geloven dat alleen een sterke man als hij de eenheid in het land kan bewaren en zo de Turken kan behoeden voor desintegratie.

We zullen zien dat de persbreidel schrikbarend toe zal nemen in Turkije en dat de strijd tegen de PKK in alle hevigheid zal losbarsten. Van het seculiere Turkije van Ataturk zal niet veel meer overblijven. Turkije in de EU? Jazeker wel, maar niet zolang Erdogan het voor het zeggen heeft.

Geen opmerkingen: