maandag 30 november 2015

Het ongeleide projectiel Erdogan


Ik zag en hoorde hoe EU commissaris Timmermans ervan overtuigd was dat er nu een goede deal met de Turken was gesloten en hoe weinig hij daar zelf in geloofde. De EU betaalt de Turken 3 miljard Euro per jaar (er wordt nog gesteggeld over hoeveel precies per jaar maar gaat u gerust uit van die drie miljard per jaar), de Turken worden verlost van de visumplicht (Schengen wordt dus de facto uitgebreid) en de onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU worden weer geopend.

In ruil voor dit alles beloven de Turken dat ze hun grenzen dicht zullen houden en dat er een beter perspectief voor in Turkije verblijvende vluchtelingen wordt gecreëerd. Gelooft u het? Ik in ieder geval niet. Vluchtelingen die per se naar Europa willen, zullen als voorheen hun toevlucht zoeken tot mensensmokkelaars met alle gevolgen van dien. En hoeveel geld van die drie miljard uiteindelijk bij vluchtelingen in Turkse kampen komt? Heb een jaartje geduld en de eerste "moet-je-nou-toch-eens -horen-verhalen" zullen ons weer lange televisieavonden om de oren vliegen.

Trouwens, als die Turken geen visum meer voor Europa hoeven aan te vragen, geldt dat dan ook voor Europeanen die naar Turkije willen? In dat geval wordt Schengen dus echt fors uitgebreid. En tegelijkertijd praat de Nederlandse regering hardop over een klein Schengen. Terwijl we schande spreken van al die idiote balkanlanden die prikkeldraadversperringen aanbrengen. Het sluiten van de binnengrenzen is het slechtst denkbare antwoord op de problemen van immigratie. We hadden veel eerder serieus werk moeten maken van het bewaken van de buitengrenzen.

Je moet er toch niet aan denken dat de Turken lid van de EU kunnen worden. Zo'n Erdogan sleept ons rustig mee naar een gewapend conflict met de Russen. Nu heeft hij spijt en betreurt hij het neerschieten van een Souchoj-24 maar die spijt komt een beetje laat. Erdogan is zo machtswellustig dat hij een ongeleid projectiel is geworden. Ver van weg blijven, zou ik zeggen. Maar Europe heeft geen keus meer en móet wel een deal sluiten met de Turken. Hoor de ferme taal van Rutte eens, die ons wil doen geloven dat we nu een definitieve oplossing hebben bedacht.

Je zou er hard om lachen als het niet zo droevig was.


Geen opmerkingen: