dinsdag 10 november 2015

Spectre


Voor het eerst sinds tijden weer eens een James Bond film bezocht en daar heb ik geen spijt van. Spectre is een ronduit spectaculaire film met een goed verhaal, uitstekende acteurs en een in volle vaart voort denderend script.


Daniel Craig is een geloofwaardige James Bond met wie je je gemakkelijk identificeert. Ben Wishaw als Q, Ralph Fiennes als M en Andrew Scott kennen we van de betere Britse series en Christoph Waltz is weer onvergetelijk, net als in Inglorious Bastards van Tarantino.
En ook Thomas Newman moet hier vermeld worden als componist. Ik vond de muziek bij deze film werkelijk heerlijk. Net als de soundtrack Writings on the wall van Sam Smith, prachtig! Kortom, het was genieten van begin tot eind. De belangrijkste filmlocaties dit keer Mexico-city, London en de Sahara. Oogverblindend mooi allemaal en ongekend spectaculair.


Het verhaal past perfect in deze tijd, big data, privacy, het beheersen van informatiestromen, geheime diensten die elkaar beconcurreren en kongsi's sluiten, het creƫren van chaos als de meest efficiƫnte manier om macht naar je toe te trekken en zo voort. De rest van Spectre is feitelijk pure onzin maar wel heerlijke onzin: een ongenaakbare spion met een licence to kill (in Mexico-stad wordt een compleet huizenblok opgeblazen, tja dat wordt natuurlijk afgedaan als collateral damage), mooie onweerstaanbare vrouwen en prachtige techniek waardoor onze held de grootste boeven af kan troeven en zichzelf op het allerlaatste nippertje in veiligheid kan brengen, allemaal dankzij Q. Het is een high tech sprookje op cinematografisch formaat ondersteund door een sound system dat je bijna de bioscoop uitblaast.


Ga hem zien, deze film. Je zult er geen spijt van krijgen. Alleen dat flesje Heineken heb ik niet gespot en ik had me nog zo voorgenomen daar op te letten. Het schijnt dat onze nationale brouwer er 98 miljoen euro voor over had. Je kunt je er niets meer bij voorstellen. En dan is dat moment ook nog ongezien aan mij voorbij gegaan! De reclame was wel heel fraai, dat dan weer wel.

Geen opmerkingen: