zondag 1 november 2015

You ain't seen nothing yet


We raken helemaal van de kook als er vluchtelingen onze kant op komen. Op de vlucht voor oorlogen waarin het Westen zelf een heel grote rol speelt. Het is niet ondenkbaar dat de Europese Unie bezwijkt onder deze crisis, die de nationalisten in Europa de wind vol in de zeilen geeft.

Waar we tot nog toe te weinig oog voor hebben is de rol die het klimaat speelt bij het ontstaan van regionale conflicten. Zowel in Syrië als in Darfur was er sprake van langdurige droogte, veroorzaakt door een falend landbouwbeleid van de machthebbers. Als gevolg daarvan mislukten jarenlang de oogsten waardoor de boeren noodgedwongen naar de stedelijke agglomeraties trokken. De Duitse sociaal psycholoog Harald Welzer formuleert het in een artikel in de Volkskrant van 30 oktober zo: "Het is nauwelijks voorstelbaar dat wat tot nog toe een zaak was van meteorologen, zeebiologen en gletsjeronderzoekers, thans culturele catastrofes als de ineenstorting van hele systemen, burgeroorlogen en zelfs genocide tot gevolg zou kunnen hebben".


In hetzelfde artikel laat het MIT Massachusetts Institute of Technology enkele scenario's zien voor de te verwachten temperatuurstijging in het Midden Oosten. Als er geen maatregelen worden getroffen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, zullen de temperaturen in grote delen van het Midden Oosten stijgen tot boven de zestig graden Celsius. Probeert u zich eens een voorstelling te maken van de miljoenen klimaatvluchtelingen die daarvan het gevolg zullen zijn.

Het is onze zucht naar rijkdom en welvaart die heeft geleid tot een verwoestende economie die uitmondden in regionale conflicten en klimaatwijzigingen die op hun beurt hebben geresulteerd in steeds grotere migratiegolven. Zwartkijkerij en onnodig pessimisme? Dacht het niet. Onze kinderen staan nog veel grotere problemen te wachten dan wij ooit ervaren hebben. Wordt het niet eens tijd dat we dáár bij stil staan en de maatregelen nemen die nodig zijn om de klimaatwijzigingen het hoofd te bieden? Ongeacht de prijs?

Geen opmerkingen: