dinsdag 1 december 2015

Verlichte islam bestaat


In de Volkskrant van vandaag een artikel van arabist en islamoloog Halim El Madkouri. Hij betoogt dat IS in niets strijdig is met de islam. Hij bespreekt een drietal boeken waarin de auteurs uitvoerig en gedetailleerd beschrijven hoe de moderne jihad gevoerd moet worden en op welke wijze deze oorlogshandleidingen sporen met de koran en authentieke islamitische bronnen.

Ik bespaar u de namen van de auteurs maar beperk me hier tot de drie titels die Madkouri bespreekt: "Kwesties van jihadjurisprudentie", "Het management van de totale chaos" en "Het informeren van de levenden over de geboorte van de islamitische staat".

Het eerste boek wordt ook wel "De jurisprudentie van het bloedvergieten" genoemd en het bezorgt de gewone lezer angstdromen, aldus Madkouri. Die zijn artikel afsluit met: "Blijven roepen dat IS niet islamitisch is, hoe sympathiek ook, is zinloos".

Nu behoor ik niet tot degenen die een onderscheid maken tussen de vredelievende en de terroristische islam. De werkelijkheid leert ons dat terroristen zich beroepen op de islam, de koran en de profeet. Ik ben niet thuis in de islamitische leer en kan niet beoordelen of zulk een beroep past of niet. Waar de exegese verbannen is, kunnen nuances niet meer bestaan. Anders gezegd: Madkouri heeft (natuurlijk) gelijk.

Het is verheugend dat veel moslims van mening zijn en ook uitspreken dat de bloeddorst van IS niet hun islam vertegenwoordigt. En nog verheugender zijn moslims die op ondubbelzinnige wijze de islamitische praktijk anno nu bekritiseren, zoals professor Ibithal al-Khatib uit Koeweit en de Egyptische journalist en tv host Ibrahim Issa.


Kijk maar eens op de volgende link Ibrahim Issa over IS  waar Issa zich laat zien  als een onvervalste criticus van de hypocrisie onder moslims. Hij is even grappig als moedig. Of kijk eens op de YouTube-pagina van MEMRI, die even fascinerend als beangstigend is. Je vindt er verlichte moslims maar ook de grootst mogelijke islamitische uitingen van smeerlapperij en vuiligheid.


Des te meer bewondering heb ik voor  Ibithal Al-Khatib. Bekijk haar video's maar eens op de MEMRI pagina van YouTube of de volgende link Ibithal Al-Khatib over atheisme, gelijke sekse huwelijken en democratie. Het is een wonder dat zij nog leeft, deze buitengewoon moedige vrouw!

Geen opmerkingen: