woensdag 9 december 2015

Brexit


Ha, eindelijk eens een helder stuk over de onzalige plannen van de Britten om de EU te verlaten, als ze hun zin niet krijgen. In de NRC van gisteren een artikel van Adriaan Schout, hoofd EU-studies Clingendael. Stuk voor stuk ontzenuwt hij de vier grootste struikelpunten voor Cameron.


In de eerste plaats: wie niet met de Euro meedoet moet niet zijn eigen standpunten aan de Eurozone op willen dringen. In de tweede plaats is de eis van concurrentiekracht een miskenning van het feit dat dat juist een van de zeer sterke eigenschappen van de EU is. In de derde plaats is het schrappen van Europese symbolen onzinnig, de ever closer union is de facto allang uitgekleed door de EU. En het introduceren van een rode kaart zal alleen maar funest blijken te zijn voor de Eurozone. En tot slot, op de vierde plaats is de speciale behandeling van arbeidsmigranten strijdig met de essentie van de EU: vrij verkeer van personen en goederen, nodig om te bewerkstelligen dat werklozen uit het ene land kunnen werken in het andere land.


De wens van de Bditten tot inperking van de arbeidsmobiliteit komt voort uit achterstallige hervormingen van hun eigen welvaartsstaat en uit de weerzin van de UKIP tegen Oost-Europese werknemers. Aldus Schout en hij eindigt zijn artikel met de woorden: "Als Cameron dreigt met exit, dan so be it".

Geen opmerkingen: