woensdag 16 december 2015

De Turken zijn volstrekt onbetrouwbaar


Dit nieuws komt wel heel erg snel, ik had het voorspeld, er zeker mee gerekend maar dat er nu al een alarmerend rapport van Amnesty International ligt over de manier waarop de Turken omgaan met vluchtelingen uit Syrië en Irak is verbijsterend.

De NRC van vandaag bericht uitgebreid over deze wantoestanden. De vluchtelingen worden zonder pardon gedetineerd zonder proces of bijstand en kunnen alleen vrij komen door een verklaring te ondertekenen die ze doorgaans niet kunnen lezen en waarvan ze ook geen afschrift krijgen. Op grond van die verklaring zetten de Turken deze vluchtelingen weer over de grens met het land van herkomst.

Zo doet Erdogan dat en we wisten dat dit zou gebeuren. Er mag natuurlijk niet één Euro naar de Turken gaan wanneer dit soort praktijken voortduren. Daarmee valt een zeer belangrijke schakel in de Europese aanpak van de vluchtelingenproblematiek weg. Op deze wijze zal er nooit sprake zijn van serieuze opvang in de regio.

Het enige wat Europa nu nog rest is het bewaken van de buitengrenzen maar ook dat zal geen sinecure blijken te zijn. Er is al een aantal EU-lidstaten dat daar mordicus op tegen is. De wind in de zeilen van de nationalisten en populisten in Europa. We gaan zware tijden tegemoet.

Bron: NRC
Foto: Bulent Kilic

Geen opmerkingen: