zondag 20 december 2015

Salafisme is een kwaadaardige tumor


In de NRC van 18 december vragen Ahmed Marcouch van de PvdA en Abou Hafs van het Platform Bewust Moslim zich af of het salafisme verboden moet worden. De eerste beantwoordt deze vraag volmondig met ja, de laatste is mordicus tegen een verbod.

Een dag later doet de NRC ruimschoots verslag van handel en wandel van de Al Fitrahmoskee in Overvecht Utrecht. Hier zwaait imam Suhayb Salam de scepter. Wilt u wat meer weten van deze Salam, klik dan eens op de volgende link Suhayb Salam over opvoeding en probeer dan als Europeaan te beargumenteren waarom we het salafisme welkom zouden moeten heten in onze samenleving.

Volgens de AIVD is het salafisme een antidemocratische machtsideologie en als zodanig een kweekvijver van jihadisme en terrorisme. Officieel verwerpen salafisten terreur zoals gebezigd door IS maar in de praktijk worden zowel IS als het salafisme gefinancierd door en vanuit Saudi Arabië.
Het probleem is dat een verbod per definitie een zwaktebod is, strijdig met de vrijheid van meningsuiting, godsdienst en vereniging.


Abou Hafs heeft gelijk als hij zegt dat het onzin is een beweging te willen verbieden omdat het gebezigde gedachtegoed zou kunnen leiden tot daden die toch al bij wet verboden zijn. Anderzijds is het zonneklaar dat salafisten helemaal niets moeten hebben van democratie en op geen enkele manier bereid zijn andersdenkenden als gelijkwaardig te beschouwen.

Lees het artikel over de Al-Fitrahmoskee en bekijk het filmpje van Salam over opvoeding. Vraag u af hoe salafistisch opgevoede kinderen zich staande kunnen houden in een open samenleving als een westerse democratie. Salam zegt het zelf in een van zijn preken: "Wij moeten in ons achterhoofd houden dat wij hier niet thuishoren".

Wat mij het meeste stoort - en daar gaat Abou Hafs geheel aan voorbij - is dat deze salafisten onze vrijheid van meningsuiting nodig hebben en claimen om gedachtegoed te kunnen uiten dat de groots mogelijke vijand van de vrijheid van niet alleen meningsuiting maar zelfs van denken is.

Ik zou Shayk Suhayb Salam willen vragen met de grootst mogelijke spoed te emigreren naar het vrije Saudi Arabië. Hij heeft hier niets te zoeken met zijn giftige tong.

Geen opmerkingen: