vrijdag 25 december 2015

Zalig kerstfeest, mijnheer Y. Bouma uit Lunteren

Lunteren, dat ligt toch op de Veluwe? Deel uitmakend van onze nationale Bible Belt? En de christelijke leer is er toch een van barmhartigheid? Niets is minder waar. Een zwembad in Ede wil een gratis zwemuitje voor vluchtelingen organiseren maar het COA heeft het voor vandaag geplande evenement afgeblazen.


Er is een briefschrijver uit Lunteren (zich Y. Bouma noemend) die zich stoort aan dit sympathieke initiatief want "wij hebben 4 kinderen die dure zwemcursussen moeten betalen voordat zij überhaupt mochten zwemmen". Hij richt zich rechtstreeks tot de burgemeester van Ede en stelt dat "ongeregeldheden zoals deze in Geldermalsen hebben plaatsgevonden ook in uw gemeente gaan plaatsvinden".


Er is een rechts-extremistische groepering actief die zich Identitair Verzet noemt en die na het debacle in Geldermalsen tweette: #Geldermalsen azc van de baan! Verzet werkt.#Kom in verzet. Het gemeentebestuur geeft toe een fout gemaakt te hebben met de grootte van het voorgenomen azc en zegt met een nieuw voorstel te komen. Dat is verstandig. We moeten Wilders niet het gevoel geven dat geweld of dreigen met geweld of het stilzwijgend accepteren van geweld een gepaste vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid zou zijn. De banden van de auto van de D'66 fractieleider in Geldermalsen zijn lek gestoken.


Er wordt nogal eens beweerd dat de media medeverantwoordelijk zouden zijn voor alle commotie, omdat er te gekleurd of te sensationeel verslag zou worden gedaan van verzetsacties uit de burgerij. Dat is volstrekte onzin. De media doen wat ze moeten doen: objectief verslag doen van wat zich in de samenleving afspeelt. Wij hebben recht op al die informatie, wij hebben behoefte aan die informatie.


Maar het beeld wat opdoemt uit al die verslaglegging is onthutsend, deprimerend en ontmoedigend. We kunnen niets anders doen dan volharden in wat we als menselijk, fatsoenlijk, beschaafd en rechtvaardig vinden.

Bronnen: Volkskrant, NRC


Geen opmerkingen: