maandag 4 januari 2016

Zuid Limburg


Wij verbleven in Zuid Limburg, de afgelopen week. In Slenaken om precies te zijn. Alles zat mee, vooral het weer ofschoon het tamelijk zorgwekkend is om op oudejaarsdag een temperatuur van 14 graden te meten.


Het Zuid Limburgs landschap is heerlijk, vriendelijk haast. Zeker als de zon schijnt. Dagelijks erop uit dus voor wandelingen van 10 tot 20 km. De enige dissonant vormden de door, ja door wie langs de routes geplaatste 'gedichtjes' van Monica. Monica van der Burg. Nooit van gehoord. Leuk dat ze gedichtjes schrijft maar ze heeft plek genoeg op internet. Dus waarom de provincie Limburg of Staatsbosbeheer dit soort rijmpjes langs de wandelroutes plaatst, 't is mij een raadsel.


Favoriete plaats was het op loopafstand in België gelegen Teuven waar twee gedenkwaardige café-restaurants pal tegenover elkaar liggen: Moeder de Gans voor heerlijke maaltijden in een bourgondische sfeer aan de ene zijde en daar dus tegenover top of the bill café-restaurant Modern. Volgens de Vlaamse toeristenbond het strafste café van België. Heerlijke bieren en Vlaamse frieten in een grote puntzak met als topattractie het Decap-orgel aan de wand. Klik op de volgende link voor een video van deze schitterende jukebox, waar je niets kunt kiezen en maar moet afwachten wat er gespeeld gaat worden. Orgel café Modern, Teuven (B)


Tot slot nog eens Margraten bezocht waar een stukje Amerikaans grondgebied meer dan achtduizend graven telt van hier gesneuvelde  Amerikaanse soldaten in de strijd tegen de nazi's. Indrukwekkend en je realiseert je hoe belangrijk het is dat al die namen in marmer zijn gebeiteld. Ook de onbekende soldaat - known but to God - wordt hier herdacht. Commentaar van een kind in het openliggende album: "vet cool".



Geen opmerkingen: