dinsdag 12 januari 2016

Referendum = nepdemocratie


In een uitstekend artikel in de Volkskrant van 11 januari laat Laura Starink - journalist, slavist en schrijver - zien hoe onzinnig de beweringen over Oekraine van Baudet c.s. zijn. Zij maken een karikatuur van de werkelijkheid: Oekraïne is verdeeld in twee bijna even grote helften (de werkelijkheid is dat in de rebellenrepublieken twee miljoen mensen wonen en in de rest van het onmetelijke land drieënveertig miljoen); het land zou door en door corrupt zijn (dat is slechts zeer ten dele waar en westerse ondernemers laten zien dat die corruptie kan worden teruggedrongen); de meeste Oekraïners zouden zich het liefste tot de Russen wenden (het tegendeel is waar en zelfs op de Krim is het pro-Russische sentiment aan het omslaan) enzovoort.

Starink citeert een Nederlandse boomkweker: "Nederland zou gek zijn als het tegen Oekraïne stemt; daarmee helpt het een belangrijke kans naar de toekomst voor Nederland om zeep. Waar is die VOC-mentaliteit gebleven?"

Nu schijnt de Tweede Kamer zich te ergeren aan Juncker die een terechte kanttekening plaatste bij het komende referendum. Maar wat een onzin wanneer we nu ook al niet meer tegen een beetje kritiek kunnen.

Beste mensen, laat u niet bedotten door (de mantra's van) Baudet en Roos. Als het om Europa gaat zijn ze vooringenomen en kwaadaardig. Als u per se mee wil doen aan het referendum gebruik dan uw hersens en stem vóór Oekraïne en het handelsverdrag. Maar beter nog is het referendum geheel te negeren. Een referendum is nepdemocratie.

Geen opmerkingen: