dinsdag 5 januari 2016

Jan Roos valt door de mand


Je kunt zeggen wat je wilt van Sven Kockelman maar hij bereidt zich altijd zeer goed voor op een interview. Op bijgaande link kunt u zijn interview met Jan Roos nog eens terug zien: Oog in oog met Jan Roos. Roos is een slimme vent en een gewiekst debater maar Kockelman liet haarfijn zien hoe flinterdun de man in feite is.


Roos houdt vast aan een paar mantra's en hij doet geen enkele poging die te onderbouwen met onweerlegbare argumenten. Het gaat hier natuurlijk over het referendum inzake het handelsverdrag tussen de EU en Oekraïne. Roos heeft zelf de tekst van het te ratificeren handelsverdrag niet gelezen, dat hebben anderen voor hem gedaan. Verklaart hij in dit interview. Mantra 1 luidt dat Brussel per definitie niet deugt. Mantra 2 luidt dat het handelsverdrag bedoeld is om Oekraïne lid te maken van de EU. Mantra 3 luidt dat ratificatie van het handelsverdrag Oekraïne in het voorportaal van het lidmaatschap van de EU brengt. Mantra 4 luidt dat het handelsverdrag ons een oorlog met Rusland binnen rommelt. Mantra 5 luidt dat een referendum de beste vorm van democratie is. En u begrijpt het al: wanneer het parlement ondanks de uitslag van het referendum oordeelt dat het handelsverdrag toch geratificeerd moet worden, dan is daarmee bewezen wat Jan Roos allang wist, namelijk dat de regering zich sowieso niets aantrekt van wat het volk vindt.


Albanië en Turkije worden erbij gehaald maar Kockelman merkte terecht op dat deze landen weliswaar aspirant-lid maar géén lid van de EU zijn. Met Turkije wordt al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw over een lidmaatschap onderhandeld. Ook de bewering dat Herman van Rompuy zelf zou hebben verklaard dat doel van het verdrag integratie van Oekraïne zou zijn. Wat Roos er niet bij vertelt is dat de zin van van Rompuy nog niet af was. Hij zei namelijk letterlijk: integratie in de Europese markt. En dat is precies wat een handelsverdrag beoogt. Maar iets heel anders dan Jan Roos en de zijnen suggereren!

In de Volkskrant van vandaag gaan Rob de Wijk en Arend Jan Boekestijn inhoudelijk in op de non-argumenten van Jan Roos en de zijnen. Zij komen volkomen terecht tot de enig juiste konklusie: ga niet stemmen wanneer dit rancunereferendum wordt gehouden. U weet dat ik dat advies van harte ondersteun en hier al vaker heb neergepend.

Tot slot kondigde de heer Roos aan dat hij overwoog de politiek in te gaan en hij verklaarde met uitgestreken smoel dat hij op dit moment geen enkele partij zag waarbij hij zich aan zou willen sluiten. Dus dan zou het wel een eigen bloedgroep moeten worden. Goh, ik weet wel een 'partij' waar lieden als Jan Roos naadloos in passen. Dat hij daar zelf niet op komt.

Geen opmerkingen: