dinsdag 26 januari 2016

Dit kabinet moet naar huis


Wat zei van der Steur bij de einddiscussie over de Teeven-deal? Het volgende: "We hadden dat bonnetje een jaar eerder kunnen hebben als we de juiste mensen op ICT hadden gehad, en daar zat natuurlijk ook de fout die gemaakt is". De minister gaf zijn ambtenaren de schuld.

Wat zei Rutte tijdens een persconferentie na het Kamerdebat over het rapport Oosting? Het volgende: "In ieder geval is duidelijk dat er geen enkele sprake is geweest van een poging om zaken toe te dekken". De minister-president stond uit zijn nek te kletsen. Laat ik het woord liegen hier maar niet gebruiken.

Nu blijkt dat er ambtelijk op directieniveau is besloten dat de zoektocht naar het bonnetje van Teeven moest worden gestaakt. Het is begrijpelijk en ook terecht dat die beschuldigde ambtenaren het er niet bij lieten zitten. Ik ga er gemakshalve maar van uit dat er toch echt sprake is geweest van een klokkenluider.

Los van het feit dat het door de VVD gewenste Ministerie van Veiligheid en Justitie tot een monstrum heeft geleid, en los van het feit dat er kennelijk in de gelederen van het OM vreemde lieden rondlopen die ministeriële verantwoordelijkheid gewoon aan hun laars lappen is het natuurlijk van de zotte dat zo'n veel te groot ministerie wordt geleid door een minister die in razend korte tijd heeft aangetoond veel te licht voor een dergelijke functie te zijn.

Tenzij de commissie Oosting met een plausibele verklaring voor deze doofpot komt, zal nu behalve de verantwoordelijke ambtenaren, ook deze lichtgewicht minister toch echt het veld moeten ruimen. Dit is een ongekend gênante vertoning. Maar ook Rutte moet hieruit zijn konklusies trekken en opstappen, hoezeer ik hem als minister-president in een aantal opzichten ook waardeer. Zijn rol in deze Teeven-deal is echter dermate onverkwikkelijk dat hij er verstandig aan doet zijn ontslag aan te bieden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Deze VVD bewijst de parlementaire democratie bepaald geen dienst en zoals dat gewoonlijk heet: het aanzien van de politiek is hiermee zeer ernstig geschaad. Wat mij betreft een doodzonde.

Geen opmerkingen: