dinsdag 5 januari 2016

De mooiste boeken van 2015

Ik ben wat laat met mijn lijstje maar hier dan toch een kleine selectie uit de boeken die ik vorig jaar las. De vijf mooiste en meest gedenkwaardige boeken, die ik u zonder enig voorbehoud van harte aanbeveel. Ik geef geen rangnummers maar het boek van Peter Westbroek staat wel bovenaan.


De ontdekking van de aarde door Peter Westbroek. Een fenomenaal boek dat veel te weinig bekendheid krijgt. Westbroek beschrijft in dit boek hoe de aarde is ontstaan en hoezeer alle verschijnselen die we hier waar kunnen nemen met elkaar samenhangen. Hoe leven uit dode materie is ontstaan. Hoe belangrijk het is om bij het beoordelen en analyseren van alle aspecten van het aardse bestaan een zo groot mogelijk tijdvenster te nemen. Hoezeer emergentie een cruciaal begrip is om de aarde te kunnen doorgronden. En ook: wat we zouden kunnen doen om de aarde voor onszelf en vooral ons nageslacht te behouden. Wat een schitterend boek, dit mag u uzelf niet ontzeggen.


Het hout door Jeroen Brouwers. De grootste stilist van de hedendaagse Nederlandse literatuur. Wat mij betreft is dit zijn beste roman, die het verhaal vertelt van misbruik door priesters op een jongensinternaat in het Limburg van de jaren vijftig. Verteld zoals alleen Brouwers dat kan.


Plantaardig door Th.C.W. Oudemans. Wat een heerlijk boek van deze (natuur)filosoof. Oudemans laat ons zien dat de menselijke soort de wereld van de flora nauwelijks kent, laat staan begrijpt. Zoals Westbroek ons toont dat leven uit dode materie is ontstaan, zo herinnert Oudemans ons er nog eens aan dat planten en dieren uiteindelijk allemaal uit die oersoep zijn ontstaan en dus gemeenschappelijke voorouders hebben. Planten communiceren met elkaar, Planten kunnen onderhandelen. Co-evolutie en monaden, planten gaan betrekkingen aan met hun omgeving. En zo voort, en zo voort. Een werkelijk fascinerend boek. En belangwekkend ook. Als het maar gelezen wordt!


Alleen de wolken door Philipp Blom. De historicus Blom schreef vele boeken, het ene nog mooier dan het andere. Duizelingwekkender jaren was ook al zo prachtig. In dit Alleen de wolken laat Blom zien hoe zeer alle ontwikkelingen die we na de Eerste Wereldoorlog waar konden nemen lang daarvoor al in gang waren gezet. Hij koos voor ieder jaar tussen 1918 en 1938 een specifieke gebeurtenis. En die gebeurtenissen tezamen bieden meer dan voldoende aanknopingspunten om ook de grote lijn in de historische ontwikkelingen te volgen. Werkelijk een genot om te lezen. We realiseren ons veel te weinig hoe belangrijk het is dat historici hun leven wijden aan het analyseren van onze eigen geschiedenis. We zouden er iets van kunnen leren!


Dit kan niet waar zijn door Joris Luyendijk. Onmisbaar dit boek, willen we iets begrijpen van de financiële wereld. Een boek dat je met stijgende verbijstering en ergernissen leest. Wie die financiële wereld wil volgen, kan niet om dit goed gedocumenteerd en goed geschreven boek heen. Een page turner en tevens een goede toetssteen om alles wat na het verschijnen van dit boek in dat waanzinnige financiële universum voorvalt te kunnen beoordelen.

Geen opmerkingen: