woensdag 6 januari 2016

De Polen hebben zich vergist


Het ging toch goed met Polen? Economische groei hoger dan elders in de EU. Hun liberale voorman werd zelfs opvolger van Herman van Rompuy. En dan kiezen ze toch voor Jaroslav Kaczynski, een hardliner, havik en spookjager. De Polen moeten nu opeens niets meer hebben van homo's, fietsers en joden noch van moslims, buitenlanders en vegetariƫrs.

In het Hooggerechtshof zijn in een noodtempo politieke benoemingen doorgevoerd en daarnaast heeft de regering aangekondigd de media onder staatscontrole te zullen brengen door de zittende bestuurders te vervangen door objectieve, lees regeringsgezinde marionetten.


Terecht wordt in de EU zeer fors op deze ontwikkelingen gereageerd. Sinds Orban dezelfde tactieken toepaste in zijn Hongarije, heeft de EU het zogeheten "rule of law mechanism" ontwikkeld, waarmee lidstaten die zich schuldig maken aan het schenden van gezamenlijk overeengekomen regelstot de orde kunnen worden geroepen.

Eurocommissaris Timmermans heeft de Polen n u twee brieven geschreven en afhankelijk van de Poolse reactie daarop kan het rule of law mechanism in werking worden gezet. Dat betekent dat er dan een officiƫle EU reactie volgt waarin de Unie haar opinie aangaande de jongste ontwikkelingen kenbaar maakt. Bij uitblijven van afdoende reacties uit Pol;en kan er dan een aanbeveling volgen met verdere sancties in het verschiet, zoals het ontnemen van het stemrecht in de EU. Voor dit laatste is overigens een viervijfde meerderheid nodig.

Inmiddels krabben de Polen zich wel op het hoofd. Waar waren ze met hun gedachten toen ze in het stemhokje stonden? De schrik schijnt er goed in te zitten maar Kaczynski is niet de man om zich daar veel aan gelegen te laten liggen.

Bronnen: NRC (o.a.)
Cartoon: Joep Bertrams

Geen opmerkingen: