zondag 17 januari 2016

Brexit op z'n Luyendijks


In een lekker artikel in de NRC van 14 januari schetst Joris Luyendijk hoe onsportief de Britten zijn. Waar zij zelf het adagio "Als een man op de gerond ligt, moet je hem niet schoppen' hebben bedacht is dat precies wat zij nu doen jegens de EU. Zij proberen tal van concessies af te dwingen juist op een moment dat de EU in een crisis verkeert.

De werkelijkheid is, aldus Luyendijk, dat de helft van de Britse handel met de EU wordt gevoerd, terwijl het andersom om hoogstens elf procent gaat. De Britten hebben nooit iets met de politieke gedachte achter de EU gehad. Waar wij denken dat Europese samenwerking ons behoedt voor Hitlers, denken de Britten dat ze sterk genoeg zijn om Hitlers te verslaan.

We moeten de rollen omdraaien, schrijft Luyendijk. Laten we hen duidelijk maken dat wij hun lidmaatschap niet beschouwen als een gunst die de Britten aan Europa verlenen. Laten we maatregelen nemen om te bespoedigen dat de City uit Londen verkast naar een continentale Europese stad. Laten we de Schotten eens benaderen om verdergaande samenwerking te onderzoeken. En laten we India steunen in het streven naar een permanente zetel in de Veiligheidsraad (in plaats van het slechts vijfenvijftig miljoen zielen tellende Groot Brittanniƫ) in ruil voor steun aan onze campagne.

Natuurlijk weet Luyendijk dat dit allemaal niet haalbaar is maar het is wel heerlijk om zo te denken en te redeneren. En wat is er mis mee deze gedachten eens hardop uit te spreken in plaats van de onzinnige diplomatieke meel-in-de-mond-lariekoek die we dagelijks voorgeschoteld krijgen? De essentie van wat Luyendijk schrijft is dat er alle aanleiding is om op een andere manier naar de dreiging van die Brexit te kijken. Laten we ons er dan ook naar gedragen! I second that emotion.

3 opmerkingen:

Brexit zei

Leuk artikel

Brexit zei

NLexit!

enno nuy zei

Voor een NLexit moet je PVV stemmen maar ik hoop toch echt dat we onze rust en kalmte bewaren en ons blijven realiseren waar we 60 jaar vrede en onze welvaart aan te danken hebben.