maandag 18 januari 2016

Carbon bubble


De meningen zijn vooralsnog verdeeld maar vast staat dat de energiewereld danig wordt opgeschud. Duurzame energie wordt steeds goedkoper en fossiele energie loopt tegen steeds meer problemen aan. In de Volkskrant van 16 januari een interessant vraaggesprek met Mark Campanale, financieel analist uit de Londense city.

Campanale vindt het aannemelijk dat een carbon bubble aanstaande is. De industrie kan haar investeringen in fossiele industrie niet meer terugverdienen. Kijk naar Shell dat BG wil overnemen terwijl de huidige olieprijs daarvoor eigenlijk veel te laag is. In het algemeen gaat men ervan uit dat nieuwe investeringen verantwoord zijn bij een olieprijs van $ 70 per barrel. Momenteel ligt die prijs op $ 30.

Carbon Tracker berekende vorig jaar dat een kwart van de potentiƫle investeringen van grote oliebedrijven in projecten zit die niet meer nodig zijn als de wereld niet verder mag opwarmen dan twee graden Celsius.

Nu kan men hier tegenin brengen dat er nog steeds kolencentrales worden bijgebouwd, dat de consumptie van vliegtuigbrandstof nog steeds stijgt en dat de lage olieprijs nodig is om schaliegas- en frackingprojecten uit de markt weg te concurreren. Dat is ook allemaal waar maar dat neemt niet weg dat de werkgelegenheid in de duurzame energie veel harder groeit dan in de fossiele energie en dat de consumptie van autobrandstof wereldwijd afneemt door steeds zuiniger auto's.

Campanale wijst erop dat de oliemarkt enorm grillig is en op de kleinste schokken heftig reageert. Dat zou een waarschuwing moeten zijn, aldus deze analist. Wanneer de oliemarkt definitief instort, zullen we wereldwijd worden geconfronteerd met ongekende problemen. Met name vanuit het Midden Oosten waar de turbulentie nog vele malen groter zal zijn dan we nu al dagelijks ervaren.


Geen opmerkingen: