dinsdag 15 december 2015

Shaker Aamer


De Brit Shaker Aamer (48) werd ervan verdacht een medewerker van Osama Bin laden te zijn en ondanks het ontbreken van ook maar het geringste bewijs weggestopt en gemarteld in Guantanamo Bay. Nooit aangeklaagd, lezen we in de Volkskrant van 14 december 2015. En in 2007 werd door Washington al gesteld dat Aamer kon worden vrijgelaten.

Die vrijlating vond pas deze maand plaats en we doen hier maar geen poging te begrijpen waarom iemand zeven jaar kan worden vastgehouden terwijl is vastgesteld dat de tegen hem ingebrachte beschuldigingen niet kunnen worden bewezen.

Je zou zeggen, dat is de beste manier om mensen van je te vervreemden. Ik geloof dat ikzelf onder zulke omstandigheden zou zijn bevangen door een blinde haat. Niet zo Shaker Aamer die een overtuigd tegenstander is van  IS en de door deze terreurorganisatie gehanteerde methoden en die ook nadrukkelijk beargumenteert waarom de islam-interpretatie van IS niet deugt.

Hij bood zijn hulp aan om de Britse liefdadigheidsmedewerker Alan Henning vrij te krijgen. De Amerikanen weigerden op zijn voorstel in te gaan. Henning werd onthoofd. Wanneer je, zoals Aamer, zonder wrok of diepe haat over je medemens kunt denken dan ben je een groot mens. Daar zijn er te weinig van.


Geen opmerkingen: