De meeste overnames worden gefinancierd met een banklening die op rekening van de overgenomen partij komt te staan. Daarmee wordt de druk om beter te presteren opgevoerd en dat gaat doorgaans ten koste van de lonen en de langetermijninvesteringen. Gaat het mis dan is dat jammer voor de bank en de werknemers, lukt het dan is dat fijn voor de aandeelhouders.
De professoren Casper de Vries en Harry Commandeur betogen in een artikel in de NRC dat ons huidig belastingregime schuldfinanciering bevordert boven financiering met eigen vermogen. Bovendien is het lenen van geld als gevolg van het monetaire beleid ook nog eens spotgoedkoop.
Beschermingsmaatregelen, betogen de Vries en Commandeur, maakt de bedrijfsleiding lui en geeft werknemers de ruimte voor opgeklopte looneisen. In plaats daarvan zou de renteaftrek minder aantrekkelijk gemaakt moeten worden en financiering met eigen vermogen zou moeten worden bevorderd. Dit kan budgetneutraal worden doorgevoerd door de vennootschapsbelasting te verlagen met de verminderde renteaftrek.
Mij lijkt dit een simpel advies maar wat ik niet helemaal begrijp is hoe je aan buitenlandse overnemers de eis van eigen vermogen zou kunnen opleggen. De Vries en Commandeur betogen dat de overnemer zich wel twee keer bedenkt alvorens het eigen vermogen in de waagschaal te zetten. Dat is op zich aannemelijk. Het IMF bepleit al langer deze benadering. Maar zo'n aanpak werkt alleen als er daadwerkelijk een level playing field ontstaat waarin zowel de Angelsaksische als de Rijnlandse bedrijven moeten voldoen aan die eis van financiering van overnames door eigen vermogen.
In een globaliserende kapitalistische wereld is het overnemen van bedrijven over de grenzen een volstrekt logische gang van zaken. Protectionistische maatregelen zijn daar eigenlijk uit den boze. Ik begrijp wel dat het even slikken is wanneer de zoveelste Nederlandse onderneming of bedrijfstak in handen van grote buitenlandse conglomeraten komt maar bedenk daarbij wel dat AKZO NOBEL zelf heel erg vaak op het overnamepad is geweest om te komen waar het nu is. Dat dat proces hier en nu zou moeten stoppen is een niet onderbouwde en irrationele gedachte.
1 opmerking:
Een reactie posten