dinsdag 2 mei 2017

Een nieuwe lente, een nieuw geluid?


Hamas heeft de tekst van haar omstreden manifesto aangepast. De nieuwe tekst heb ik nog niet kunnen vinden dus ik moet het doen met wat ik uit de internationale pers heb kunnen destilleren. Feitelijk gaat het om drie essentiële aanpassingen: de organisatie dringt niet langer aan op vernietiging van de staat Israël; Israël wordt niet langer bestreden vanwege de religie maar vanwege het invasieve zionisme; er is niet langer sprake van een relatie met de Moslim Broederschap. Een paradigmaverschuiving van religie naar politiek dus.


Een van de belangrijkste neveneffecten van dit nieuwe manifesto is dat Hamas en PLO wat betreft ideologie in elkaar lijken te schuiven en dat zou de positie van de Palestijnen in belangrijke mate ten goede kunnen komen.


Aanleiding tot tevredenheid? Dat zou ik niet durven beweren maar een stap in de goede richting is het wel degelijk. Eerst maar eens de letterlijke tekst van het nieuwe Manifesto bestuderen, dan weten we meer. Uiteraard heeft Netanyahu afwijzend gereageerd; in de Volkskrant wordt een woordvoerder geciteerd: "Hamas houdt de wereld voor de gek, maar zal hier niet in slagen; ze bouwen terreurtunnels en hebben duizenden raketten op Israëlische burgers afgevuurd. Dát is het ware gezicht van Hamas". Een voorspelbare reactie. We wachten de komende tijden maar eens af om te bezien of er aan enige zijde werkelijk iets verandert.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De reactie van de Israëlische politieke leiding door de heer Nuy op nogal spottende wijze voorspelbaar genoemd, is daarmee zelf het spiegelbeeld van zijn eigen voorspelbare reactie. Immers van iemand die bij herhaling de staat Israel het bestaansrecht ontkend kan immers geen objectiviteit en neutraliteit worden verwacht.

Anoniem zei

Hamas haar nieuwe standpunt waarin ze instemmen met een tijdelijke Palestijnse Staat met de grenzen voor 1967.
Nu ben ik benieuwd hoe de heer Nuy aan dit document een positieve draai zal geven, want dat hij dit document gaat omarmen daarover is geen twijfel, maar ik ben benieuwd hoe hij de inhoud gaat goedpraten.

http://hamas.ps/en/post/678