maandag 8 mei 2017

De Fransen laten zich niet gek maken

 

Hoe je de verkiezingsuitslag in Frankrijk ook analyseert, de uitkomst is een zegen voor Europa. Waar alles had kunnen omvallen, lijkt de schade beperkt te blijven tot de Brexit. Lees in dit verband nog eens het uitstekende artikel van Joris Luyendijk in The Guardian: Theresa May's Brexit Britain by Joris Luyendijk De schade veroorzaakt door die Brexit zal overigens enorm zijn, niet alleen in Engeland maar zeker ook in Europa.

Dat de opkomst in Frankrijk tegenviel is jammer maar dat komt in belangrijke mate door het Franse systeem. Als je je niet kunt vinden in de twee laatste kandidaten, tja dan blijf je thuis. Maar de Front National stemmers hadden alle reden om te gaan stemmen en nu is duidelijk geworden dat de Fransen in meerderheid nee zeggen tegen Le Pen, nee tegen een Frexit en nee tegen de herinvoering van de Franse franc.


Macron heeft het slim aangepakt en zette zich af tegen klassiek links én rechts en ging als enige de strijd aan met Le Pen.  Le Pen mobiliseert de gevoelens van onrust en hen die zich afzetten tegen de elite. Macron doet hetzelfde maar heeft ook een plan dat zou moeten kunnen werken. Dat kan niet gezegd worden van het idiote idee van Le Pen om de gewone burger met de franc te laten betalen en het bedrijfsleven met de euro.


De grote vraag blijft wel hoe Macron zijn beleid uit denkt te gaan voeren en in dat opzicht zijn de komende parlementsverkiezingen natuurlijk van enorm belang. De strijd is nog niet gestreden daar maar aan het Europese front is het een stuk rustiger geworden.

Maar de Europese Commissie mag niet gemakzuchtig worden, de EU moet worden hervormd met een veel zwaardere rol voor het parlement. Ik zie dat nog niet zo snel gebeuren. Tusk vertrouw ik die hervormingen wel toe maar Juncker vertrouw ik voor geen meter.

Geen opmerkingen: