zaterdag 6 mei 2017

Geenstijl en Dumpert: ranzigheid kent geen tijd


U heeft de commotie over Geenstijl en Dumpert vast ook opgemerkt. En de door ruim honderd vrouwen ondertekende brief aan adverteerders gelezen. U kunt die brief hier nog eens nalezen. Beste adverteerders...


En als u die brief gelezen heeft, zou u dan in alle ernst daar nog iets tegen in kunnen brengen? Of u nu man of vrouw bent? Het enige enigszins houtsnijdende tegenargument zou kunnen zijn: Geenstijl en Dumpert zijn dermate ranzig dat ze het beste maar genegeerd kunnen worden. Spin off van de Telegraaf. Als ik bij die krant werkte zou ik toch niet graag met zulke ranzigheid geassocieerd willen worden.


Ik ga hier de argumentatie uit de open brief niet herhalen, de brief is volstrekt helder en onweerlegbaar. Bij Pauw mocht gisteravond een journalist van RTLZ komen uitleggen dat de vrouwen verkeerd bezig waren omdat ze de beide gewraakte websites uit de lucht willen halen door adverteerders over te halen zich van die websites af te keren. De vrijheid van meningsuiting was in het geding, aldus deze journalist en hij presteerde het zelfs deze vrouwen een dubbele standaard te verwijten omdat ze tegelijkertijd vast ook protesteerden tegen Erdogan die journalisten gevangen zet. Hoe krijg je het bedacht?!

Die journalist spoort niet. Om te beginnen gaat het bij Geenstijl en Dumpert niet om journalistiek maar om pure ranzigheid waar de onderbuik van de samenleving ruim baan krijgt om helemaal los te gaan. Ik zou die RTLZ journalist willen vragen of hij een tegenstander was van het sluiten van de website van Martijn, de vereniging van pedofielen. Inderdaad, je mag hier alles zeggen maar dat betekent niet dat alles dan ook gezegd moet worden. De wijze waarop bij Geenstijl en Dumpert over vrouwen wordt gesproken is misselijkmakend en ongehoord seksistisch. Zij staan daarin overigens niet alleen. De inmiddels wat bekendere politicus Thierry Baudet is al evenzeer seksistisch al bezigt hij doorgaans niet zulke onbeschaafde taal als op de gewraakte websites.


We beschouwen ons als een beschaafde samenleving en we hoeven toch niet anno 2017 nog uit te leggen dat seksisme niet in zo'n beschaafde samenleving thuishoort? Nee, het heeft geen zin om de rechter te vragen deze beide websites te verbieden maar een campagne om adverteerders op hun verantwoordelijkheid aan te spreken lijkt mij alleszins legitiem. Ik ondersteun die dan ook van harte.

Ik heb niet het gevoel dat de vrijheid van meningsuiting hier in het geding is. Zoals de samenleving geen pedofilie accepteert, zo willen we ook het redeloze seksisme uitbannen. Wat mij betreft is elk instrument om dat doel dichterbij te brengen gerechtvaardigd en laat ik er voor de zekerheid maar aan toevoegen dat ik het dan niet over onwettige of gewelddadige acties heb.

Ieder mens heeft recht op zijn fantasieën, ook seksuele fantasieën maar ik zou het op prijs stellen als die fantasieën bleven waar ze thuishoren: in iedere individuele hersenpan. Een individu mag daar seksistisch, racistisch, fascistisch en dat ook nog eens allemaal tegelijk zijn en nog veel meer. Maar zodra je acteert als lid van een gemeenschap is het een goede gewoonte de belangrijkste waarden van zo'n gemeenschap niet met voeten te treden. Seksisme hoort niet thuis in een beschaafde wereld. Wat mij betreft mogen Geenstijl en Dumpert onmiddellijk opgedoekt worden, ik zal er geen traan om laten.


3 opmerkingen:

Anoniem zei

De journalist die de relatie tussen Erdogan versus de journalistieke vrijheid vergelijkt met de wijze waarop twee linkse kranten trachten hun journalistieke tegenstander te demoniseren en de mond te snoeren heeft gelijk.
Het is hier de heer Nuy die de vrijheid van de pers ondergeschikt maakt aan zijn eigen persoonlijke mening. Het is ook het mantra van de heer Nuy, zijn onverdraagzaamheid en intolerantie naar anderen toe, die de persvrijheid tot een linkse karikatuur maakt.

Vrijheid van meningsuiting en persvrijheid zijn nog altijd twee verschillende zaken.
De uitzetting van propagandist Derk Walters die zijn journalistieke integriteit verkwanselt
leverde Israel het stempel ondemocratisch door de heer Nuy op.
Hoe belachelijk kun je jezelf nog maken!

enno nuy zei

Ik konkludeer dat u het seksisme van Geenstijl en Dumpert steunt. Er geen bezwaar tegen hebt. U leeft in een ander universum. Van Derk Walters heeft u duidelijk nog nooit een artikel gelezen.

Anoniem zei

Het seksisme van Geenstijl en Dumptert is banaal en het lezen niet waard. Maar het voor rotte vis uitmaken van je politieke tegenstanders in plaats van inhoudelijk reageren is altijd het exclusieve domein van socialistische entiteiten c.q. stromingen geweest. Nu worden ze met dezelfde wapens bestreden, en daar hebben ze moeite mee.

In mijn ogen is Derk Walters een propagandist en niet een journalist, hetgeen zijn uitzetting door Israel legitiem maakt. De onafhankelijke vrije pers is nog steeds in grote getale in Israel aanwezig en wordt op geen enkele manier in haar werk gehinderd.