donderdag 18 mei 2017

In deze formatie is het klimaat de dupe


Ook ik vraag me af of het werkelijk twee maanden moest duren voordat vier partijen opeens tot de ontdekking kwamen dat ze er op het gebied van het klimaat en de migratieproblematiek niet uit zouden komen. Je kijkt met grote jaloezie naar Frankrijk waarin Macron binnen tien dagen een kabinet in elkaar heeft gesleuteld dat voor de helft uit vrouwen bestaat en waar kandidaten van linkse én rechtse signatuur zijn aangetrokken. En waarin het Ministerie van Buza nu officieel het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Europa is gaan heten. En het geheel staat onder leiding van een conservatieve premier. Chapeau voor Macron! Of dit een werkbare constructie is zal nog moeten blijken maar we kijken er met bovengemiddelde belangstelling naar.


Terug naar Nederland waar iedereen zich eraan schijnt te ergeren dat de vier partijen geen openheid van zaken willen geven. Maar iedereen die wel eens aan een onderhandelingstafel heeft gezeten begrijpt dat het niet slim is om nu aan iedereen te laten zien waartoe men onder druk bereid zou zijn. Er volgens immers nieuwe onderhandelingen met nieuwe partijen.

Dat de SP niet wil is niet vreemd natuurlijk. Tactisch gezien begrijp ik dat Roemer zo lang mogelijk blijft weigeren aan tafel aan te schuiven. Als alle andere opties zouden sneuvelen heeft hij prompt sterke troeven in de hand. Het wordt dus de Christen Unie en dat is goed voor het klimaat, gezien de standpunten van die partij. Maar voor D'66 is het zeer onaantrekkelijk om in zee te gaan met een partij die vervolgens alle voortgang op medisch-ethisch terrein zal blokkeren.

En dus geeft Asscher zoveel mogelijk tegengas, vanuit dezelfde tactiek die ook Roemer hanteert. Wat mij betreft is de PvdA voorlopig uitgespeeld. Zij verdienen slechts een bescheiden plek in de oppositiebankjes, meer niet. Een linkse coalitie, de droom van Roemer, zie ik er echter niet komen. De vraag is hoe hard Pechtold zijn bezwaren tegen de Christen Unie uitspeelt. Het blijft dus een interessant en spannend proces. Mijn advies aan de informateur: begin met de medisch-ethische kwesties op tafel te leggen zodat zo snel mogelijk duidelijk wordt of er überhaupt speelruimte bestaat.

Veel commentatoren, zeker uit de hoek van WNL, ergeren zich eraan dat de PVV niet aan het spel deel kan nemen. Zij blijven maar hangen in het frame dat Wilders uitgesloten wordt. Maar de werkelijkheid is toch echt dat Wilders iedereen in het parlement en het parlement zelf heeft geschoffeerd en het was Wilders die al heel vroeg Rutte en de VVD uitsloot als coalitiepartner. Wilders doet nu huilie huilie maar heeft zichzelf buitenspel gezet.

Hoe het ook zij, het klimaat wordt vermoedelijk de dupe van deze formatie. Kijk naar de sneer van Rutte aan het adres van het bedrijfsleven. Kijk naar de lafhartige houding van het CDA tegenover het klimaat. Deze politici hebben nog steeds de urgentie en de noodzaak niet begrepen van een radikale transitie naar duurzaamheid.

En wat Groen Links betreft? Mijn partij, zoals u weet. Er kleeft een groot risico aan deelname aan een kabinet van VVD en CDA maar omwille van het klimaat en duurzaamheid vond ik het verdedigbaar. GL stuit op gebrek aan medewerking van VVD e CDA, die geven alleen maar om het klimaat omdat ze er niet omheen kunnen. Wijffels heeft natuurlijk gelijk. Hier houdt het dus op. Ik vrees dat Nederland de komende vier jaar stil gaat staan.


1 opmerking:

Anoniem zei

"In deze formatie is het klimaat de dupe" doet geen recht aan de werkelijkheid. Het was niet het klimaat, maar de migratie problematiek waar GroenLinks weigerde om water bij de wijn te doen.