dinsdag 24 april 2018

Een combinatie van ranzigheid, rancune, cynisme en populisme: Bart Nijman


Bart Nijman werkt bij GeenStijl. Hij was een van de mensen die het videootje van La Paay plaatste en naam en achternaam publiceerde van de man die in Amsterdam een ongeluk veroorzaakte bij het CS (na wekenlang het nepverhaal verkondigd te hebben dat het hier om een aanslag zou gaan; de man bleek in werkelijkheid fysiek onwel geworden) Nijman was degene die een foto van een Volkskrantredacteur plaatste en zijn lezers vroeg: "Zou u haar doen?" Allemaal dingen die hij zo weer zou doen, meldt hij in een groot artikel dat de NRC aan hem besteedde op 23 april jongstleden. Als de NRC bij hem informeert naar beschuldigingen van seksisme mailt hij terug: Nee, tiefstraal op met je nazikrant, gore NSB'er". U ziet het, de beschaving spat er van af.


Deze zelfde man maakt zich nu sterk voor het laatste referendum, waarbij hij probeert de door Pia Dijkstra door het parlement geloodste donorwet om zeep te helpen. Nijman is zelf verklaard tegenstander van deze donorwet, hij noemt hem "doodeng" en "ziek", voorstanders noemt hij "orgaangraaiers" en van Pia Dijkstra beweert hij dat "zij al uw organen wil roven". Voor mensen als Nijman hoop ik dat ze ooit hun leven kunnen voortleven dankzij een donororgaan. Hoe doodeng en ziek zullen ze het dan vinden?

Op mij maakt deze Nijman een behalve extreem onbeschofte vooral uitermate gefrustreerde indruk. Hij vindt dat het de verantwoordelijkheid van zijn lezers is om de "hyperbolische vorm" van hun artikelen te begrijpen. Er lopen wel meer van zulke mensen rond, Jan Dijkgraaf bijvoorbeeld is er ook zo een, net als Rutger Castricum. Meestal kun je volstaan met je schouders ophalen. Maar het wordt anders wanneer deze gefrustreerde lieden een massamedium naar hun hand kunnen zetten omdat er financiering voor is en omdat er altijd adverteerders zijn te vinden die mee willen liften op hun populistisch succes. Nare mensen zijn het, ze noemen zichzelf democraat maar ze verdrinken bijna in hun eigen ego dat zo groot is dat er helemaal geen ruimte is voor 'de ander'. Er zijn maar weinig mensen die zo ver af staan van de democratie als deze Bart Nijman en zijn broeders van GeenStijl.


Geen opmerkingen: